latinica  ћирилица
02/07/2020 |  10:03 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Човић: ЦИК нелегалан и не може гарантовати демократски процес

Предсејдник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је Централна изборна комисија БиХ у тренутном сазиву нелегална институција, јер је "неко замислио да институцију надлежну за демократско спровођење избора претвори у продужену руку политике која већ дуже вријеме ради на рушењу уставног поретка".
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је нагласио је да недавно изабрани предсједник ЦИК-а /Жељко Бакалар/ прије неколико мјесеци "био на политичкој позицији у канцеларији лица које је синоним за рушење уставног поретка ове земље".

- То је довољна јасна порука да видимо у шта се ЦИК жели претворити и политички подредити - рекао је за Вечерњи лист, издање за БиХ, и додао да у оваквој ситуацији ЦИК не може гарантовати транспарентност избора и демократски процес.

Према његовим ријечима, упитни су и законски рокови који су помјерени.

Говорећи о Мостару, Човић је рекао да он није град случај, није никада ни био, нити ће ХДЗ допустити да Мостар буде заточеник било кога.

Човић је навео да није било никаквог разлога да се раније потпише споразум са СДА о одржавању избора у Мостару, али да је неким политикама "одговарало да се од Мостара прави политичка фратаморгана и настојали су продубити још већи јаз, па чак то пренијети и на друге нивое".

Предсједник ХДЗ-а БиХ је рекао да је Мостар данас једини истински мултиетнички град у БиХ.

- Ставили смо минималне квоте заступљебности конститутивних народа. Ако изборна воља Мостараца буде да у Градском вијећу сједи осам или девет Мостараца српске националности онда ће то тако и бити - нагласио је Човић, који је и замјеник предсједавајуућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Говорећи о Изборном закону, он је рекао да је у споразуму о начелима измјена и допуна направљен оквир како измијенити кључне препреке које предвиђа Устав БиХ, али и функционално институционално дјеловање.

Човић је упитао како бити конститутиван ако неко други за вас бира представнике и намеће их, те онда то представља европским вриједностима.

Он је нагласио да мисли на Предсједништво БиХ и на Дом народа Федерације БиХ, јер су те двије институције окоснице функционалности.

- Дејтонски мировни споразум је у својој суштини џентлменски споразум који је доведен у питање, јер је једна страна одлучила да иде у један облик насилне ревизије уз нечију помоћ - додао је Човић.

Коментаришући предстојеће парламентарне изборе у Хрватској, Човић је рекао да је увјерен да ће Андреј Пленковић и ХДЗ бити побједници.