latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:14 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Обраћање Сарајеву из Новог Пазара је политички мотивисано

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је обраћање Сарајеву из Новог Пазара за помоћ у борби против вируса корона политички мотивисано и није здравствене природе, али да Србија неће ометати долазак љекара из БиХ, чак и ако њихово присуство није потребно.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић је у изјави за Срну истакао да Србија има много развијенији здравствени систем од Федерације БиХ /ФБиХ/ и може у потпуности да се носи са свим здравственим проблеима на нивоу општине Нови Пазар, те да Сарајево не може ту битно да помогне.

- Али власти у Новом Пазару су очито процијениле да им је та врста демонстрације веза са Сарајевом и обраћање Сарајеву потребно ради стицања рејтинга међу сопственим становништвом. Такво обраћање увек има једну врсту призвука жеље да се Нови Пазар повеже са Сарајевом на начин који излази из прихватљивог оквира када се посматра српски уставни поредак. Али, то је прије само демонстрација таквих жеље, него што је формално кршење уставног поретка - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да је Србија као озбиљна држава у стању да спријечи било какве сецесионистичке и сепаратистичке трендове, а с друге стране неће ни ометати сарадњу између Новог Пазара и Сарајева и долазак љекара из БиХ, чак и ако њихово присуство није потребно.

Анђелковић је навео да је Србија демократска земља и допушта тако нешто, а с друге стране је довољно ефикасна да штити своје националне интересе.

Из градске управе Новог Пазара су прије два дана због епидемилошке ситуације у том граду у Србији затражили од БиХ помоћ да пошаље љекаре и медицинско особље.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је јутрос да је у току процедура у вези са доласком медицинског особља из БиХ као помоћ у Нови Пазар, гдје је проглашена ванредна ситуација због повећања броја заражених вирусом корона.

Предсједник Србије Александар Вучић је јуче рекао да Нови Пазар има довољно медицинске опреме и свега, али да је видио да су, усред свих притисака и мука којима је Србија била изложена, поједини новопазарски политичари, упутили писмо БиХ да траже помоћ у борби против короне.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је раније изјавио да је предсједник општине Нови Пазар упутио предсједавајућем Предсједништва Шефику Џаферовићу захтјев за помоћ у медицинском особљу, прије свега љекара, због погоршане ситуације проузроковане епидемијом вируса корона.

- Џаферовић је прослиједио тај акт Савјету министара и ми смо обавили консултације. Влада Федерације БиХ је исказала спремност да пошаље два тима медицинских радника, по десет љекара у Нови Пазар - додао је он.

Тегелтија је пренио да је став Владе Србије да тој земљи тренутно није потребна помоћ, те да је здравствени сектор у стању да обезбиједи адекватан ниво здравствене заштите у Новом Пазару, упућивањем медицинских радника из Крагујевца, Краљева и других градова у тој земљи.