latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:37 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Црвени крст Бијељине донирао десет респиратора УКЦ-у вриједних 461.016 КМ

Градска организација Црвеног крста Бијељина донирала је Универзитетском клиничком центру Републике Српске десет респиратора "авента-М", укупне вриједности 461.016 КМ, који су набављени у оквиру акције "Респиратор за Српску".

Помоћник герералног директора УКЦ-а за медицинске послове Слободан Хајдер оцијенио је донацију као изузетно значајну и вриједну, захваљујући грађанима Бијељине, привредницима и појединим институцијама, а првенствено Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, које је помогло ову акцију.

- Свједоци смо да битка са вирусом корона још није завршена. Дошло је и до повећања броја заражених и обољелих. Апелујем да се грађани Српске и БиХ придржавају препоручених мјера, да носе заштитне маске у затвореном простору, држе дистанцу, те свих препорука Републичког штаба за ванредне ситуације - рекао је Хајдер.

Он је рекао да је, када је ријеч о вирусу корона, у УКЦ-у тренутно 25 пацијената средње тешке клиничке слике, осам пацијената је у изолацији, док је осам на интензивној њези, од којих шест на респиратору.

Представник Градске организације Црвеног крста Бијељина Александар Савић рекао је да је на локалном новоу покренута акција "Респиратори за Српску", на коју се одазвао велики број људи и привредника, а која је касније прешла на републички ниво.

- Прикупили смо довољно новца за 50 респиратора који су нам стигли прије неколико дана. Захваљујем грађанима Бијељине и привредницима који су одазвали акцији, као и Министарству здравља и социјалне заштите Српске за стручну и финансијску подршку - рекао је Савић.

Савић је најавиоо да ће након Бањалуке, респиратори бити уручени болницама у Приједору, Градишци, Источном Сарајеву, Невесињу, Фочи и Требињу.

Он је рекао да је у акцији прикупљено око 2.630.000 КМ, а од ове суме за 50 респиратора је издвојено 2.305.000 КМ, док је остатак утрошен за набавку медицинских апарата и опреме за болницу и Дом здравља у Бијељини.

Савић је нагласио да ће свака од десет јавних здравствених установа у Српској у оквиру акције добити најмање један респиратор.

Он је напоменуо да је увозник респиратора Црвени крст, а произвођач "ЈСЦ" Русија, фирма која се тиме бави већ 20 година.