latinica  ћирилица
02/07/2020 |  12:35 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

"Петровдански дани" у Сребреници почињу 7.јула

Традиционална меморијална и културно-спортска манифестација "Петровдански дани" у Сребреници почеће на Ивањдан, 7. јула, закључено је на данашњој сједници Одбора за обиљежавање годишњица српског страдања у Сребреници.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

На отварању манифестације биће приређен меморијални програм и евоциране успомене на велико српско страдање у селима Залазје, Сасе и Биљача на Петровдан 1992. године када су муслиманске снаге из Сребренице предвођене Насером Орићем убиле 69 српских бораца и цивила, а 22 су нестала.

Програм ће бити завршен на Петровдан, 12. јула, парастосом код двије спомен-костурнице убијеним Србима у два посљедња рата на Залазју.

Због спровођења мјера заштите од ширења вируса корона ове године ће изостати спортска такмичења.

Програм ће се састојати од подсјећања на ратна страдања, представљања књига и материјала о српском страдању, традиционалне хуманитарне акције добровољног давања крви, посјета породицама погинулих, обилска гробаља и српских стратишта, те парастоса за све убијене уз ограничен број присутних.

Од 22 несталих Срба на Петровдан 1992. године, 10 је случајно пронађено и ексхумирано у јуну 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Коначни програм манифестације "Петровдански дани" биће објављен за три дана.

Познато је да ће традиционална акција добровољног давања крви и ове године бити организована 9. јула и да ће 12. јула након литургије у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и заинтересоване делегације посјетити мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја у Братунцу, Биљачи, Сасама и Залазју и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.