latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:22 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

СНСД ће подржати приједлог буџета БиХ

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће СНСД подржати Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза за 2020. годину о коме би требало да се расправља на сједници Представничког дома парламента БиХ заказаној за наредну седмицу.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- Ако не буде неких захтјева за измјенама и допунама приједлога буџета, ми ћемо га подржати - потврдио је Додик за Телевизију Н1.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је пандемија у БиХ дошла из ЕУ и да БиХ пролази кроз исту ситуацију као и друге земље у региону и свијету.

Коментаришући чињеницу да су границе ЕУ углавном затворене за грађане БиХ, Додик је оцијенио да БиХ то не заслужује и да би логично било да се успостави систем реципроцитета у том погледу.

Он је упозорио да ће посљедице епидемије вируса корона по привреду бити катастрофалне и да ће доћи до свакога, те да у том погледу БиХ, која нема одбрамбени систем у смислу јаке привреде, имати далеко веће посљедице.

Српски члан Предсједништва изразио је увјерење да ће пандемија имати свој падајући тренд и да ће доћи у позицију да се убрзо отворе границе са ЕУ.

- Није фер и коректно што на тај начин ЕУ издаваја БиХ из свега тога. Мислим да у ЕУ од раније постоје незадовољства стањем у земљи. Много рјешења у БиХ су креација ЕУ. Чланови Предсједништва БиХ синоћ су са њемачком амбасадорком /Маргрет Убер/ разговарали о питању правосуђа у БиХ и сви су изразили незадовољство, али то је рјешење наметнула међународна заједница предвођена ОХР-ом -  рекао је Додик.

Он је нагласио да постоји много питања о којима се мора разговарати са ЕУ.

На питање зашто је Србија одбила помоћ БиХ за Нови Пазар, који је постао жариште заразе вирусом корона, Додик је рекао да није спорна помоћ, већ политизација помоћи.

Он је напоменуо да ни Савјет министара ни Предсједништво БиХ нису били укључени у то питање, нити су одлучивали о њему.

- Не треба драматизовати то питање у смислу да Србија не жели помоћ. Она је показала хуманитарни карактер помажући Републици Српској, Горажду и свакоме ко је затражио помоћ. Србија је далеко организованија него БиХ и у том погледу БиХ није била укључена у пружању помоћи - рекао је Додик.

Очигледно је, рекао је он, да нема медицинског одговора на пандемију и она се шири мимо свега онога што се предвиђало, али је важна чињеница да није истог интензитета као раније.

Према његовим ријечима, Република Српска је обезбиједила довољан број респиратора за екстремно тешку ситуацију која "није на видику" и осталу медицинску опрему, те да вјерује да је таква ситуација и у Федерацији БиХ.

Он је оцијенио да се на популистички начин покушава приказати набавка респиратора.

- Можда је било неке грешке негдје, али што се тиче Републике Српске има довољно материјала и процедуре су се спроводиле у складу са околностима у којима смо се налазили. Показаће се на крају да људи нису прекршили одређене процедуре и да су сви хтјели да што прије имају респираторе - рекао је Додик.

Он је рекао да јесте за то да се утврди одговорност, али да нико не треба да одговара за екстремно тешке услове у којима су се вршиле набавке.