latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:46 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ утврдила критеријуме за расподјелу 200 милиона КМ од ММФ-а

Влада Федерације БиХ донијела је одлуку о утврђивању критеријума расподјеле 200 милиона КМ средстава од Међународног монетарног фонда на име финансијске помоћи буџетима кантона у санацији посљедица насталих усљед проглашења епидемије ковида-19.
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

Федерална Влада је донијела и одлуку којом су утврђени критеријуми расподјеле средстава овогодишњег буџета ФБиХ из текућих трансфера другим нивоима власти и фондовима - кантони и општине, у износу од 30.000.000 КМ.

Од овог износа, 10.000.000 КМ ће бити додијељено на начелу солидарности свим градовима и општинама у једнаком износу од 125.000 КМ, на име финансијске помоћи буџету у санацији посљедица насталих вирусом корона, саопштено је из Владе ФБиХ.

Осталих 20.000.000 КМ биће додијељено градовима и општинама за суфинансирање пројеката, захтјева и иницијатива, а на основу јавног позива.

Федерална Влада донијела је четири одлуке о усвајању програма утрошка дијела средстава намијењених унапређењу авио-саобраћаја ФБиХ, утврђених буџетом.

Усвојеном одлуком предвиђено је субвенционисање аеродрома Мостар и Тузла са по 930.000 КМ, док је за Аеродром Сарајево одобрено 700.000 КМ, а Аеродром Бихаћ 300.000 КМ.

Влада се упознала са информацијом о спољном и унутрашњем дугу у Федерацији БиХ на дан 31. децембар 2019. године, која ће бити достављена Парламенту ФБиХ.

Укупан дуг у Федерацији БиХ је износио 5.595,5 милиона КМ или 25,5 одсто БДП-а, од чега се 82,13 одсто од укупног дуга односи на спољни 4.595,39 милиона КМ, а 17,87 одсто на унутарњи дуг 1.000,12 милиона КМ.

Укупно 36,29 одсто спољног дуга у Федерацији представља дуг према Свјетској банци, док се 19,9 одсто или 914,65 милиона КМ односи на дуг према Европској инвестиционој банци.

Највећи удио у унутрашњем дугу ФБиХ односи се на дуг настао емисијом дугорочних тржишних вриједносних папира.

Влада ФБиХ усвојила је информацију о погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ у вези са ковидом-19, као и предузетим активностима федералног Министарства здравства, Завода за јавно здравство ФБиХ, као и Кризног штаба након престанка стања природне несреће узроковане новим вирусом корона.

Федерална управа за инспекцијске послове обавезана је да појача инспекцијски надзор, те координисано обавља све активности са кантоналним управама инспекције.

Влада ФБиХ ће упутити захтјев владама кантона да свим пословним субјектима у Федерацији БиХ, здравственим установама, приватним праксама, установама социјалне заштите за смјештај старих особа и дјеце на подручју наложе стриктно поступање по препорукама Завода за јавно здравство ФБиХ, наводи се у саопштењу.

Федерална Влада је дала сагласност Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево за извођење радова на адаптацији објекта бившег Армијско-медицинског центра у сврху прилагођавања за потребе изолаторијума Кантона Сарајево.

Влада предлаже Представничком дому Парламента ФБиХ да донесе закључак којим се одбија приједлог групе посланика у Представничком дому за изгласавање неповјерења Влади ФБиХ.