latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:57 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Прихваћено 12,9 милиона евра донаторских средстава за коридор 5Ц

Влада Републике Српске прихватила је донаторска средства Европског заједничког фонда за западни Балкан за финансирање пројекта Коридор 5Ц - први дио, у укупном износу од 12.900.000 евра.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

Средства су намијењена за кофинансирање пројекта који се финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавноћу.

Донаторска средства биће утрошена за кофинансирање изградње двије петље ауто-пута у Јоховцу и Руданци, за изградњу дионице ауто-пута у дужини од 6,1 километар између ових петљи и за изградњу прикључног пута са двије траке од око једног километра за спајање постојећег главног пута, укључујући прелаз преко ријеке Босне.

Донаторска средства се реализују путем ЕБРД-а, у складу са њиховим важећим процедурама.

Влада је на данашњој сједници усвијила одлуку о Гарантном програму подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије болести ковид-19 изазване вирусом корона.

Циљ Гарантог програма је олакшавање приступа финансијским средствима за привредне субјекте - микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације, односно обезбјеђењем дјелимичне заштите од кредитног ризика тих предузећа, повећаног економским посљедицама насталим усљед пандемије.

У одлуци се наводи да максималан износ гаранције Српске на нивоу осигураних портфолија кредита у оквиру Гарантног програма износи 50.000.000 КМ, а финансијске организације могу да за реализацију Гарантног програма одобре кредите у износу до 238.000.000 КМ.

Максималан износ кредита за микропредузећа је до 30.000 КМ, за мала предузећа до 100.000 КМ и за средња предузећа до 250.000 КМ.