latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:07 | Аутор: sputniknews.com

Шарчевић: Ђаци у септембру у школу сваке друге недјеље

Министар просвјете Младен Шарчевић најавио је могућност комбиноване наставе од септембра, што значи да би ђаци имали онлајн часове, али и сваке друге недјеље долазили у школу.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

Шарчевић је изјавио за Блиц да Министарство просвјете интензивно ради на припреми модела наставе за наредну школску годину и сви кораци који се предузимају су превентивни, како би у случају да и у септембру буде пандемија, за ђаке и родитеље све било спремно.

- Уколико вирус буде присутан, али пандемија јењава, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваку другу недјељу долазили у школу, како би радили вјежбе, додатне консултације, одговарали. Практично проводили наставну недјељу на коју су иначе навикли - каже министар просвјете.

Он појашњава да би уз поштовање епидемиолошких мјера то практично значило да су једне недјеље у школи, на примјер, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти.

- Организација наставе, па и комбиновање није проблем за старије основце, средњошколце и факултетлије. Посебна пажња је усмјерена на најмлађе ђаке, односно на оне од првог до четвртог разреда основне школе, који не могу да буду сами код куће - истиче министар и открива да се тренутно ради анализа за колико најмлађих би морала да се организује настава по школама.

- Колико деце има оба родитеља који раде, да ли су и које компаније спремне да једног родитеља пусте да ради од куће, колико школа ради у једној смјени. Са свим овим прецизним подацима имаћемо пресјек у Србији колико дјеце не могу да буду сами код куће и да сагледамо капацитете школских установа у којима је највише те дјеце. Па уколико буде требало, порадићемо на просторијама како би се добио релаксиран простор за наставу и учење, а у складу са епидемиолошким захтјевима - каже Шарчевић.

Могући модели наставе биће предочени Кризном штабу. Шарчевић каже да настава још није била тема, али да ће бити разматрана како би и министарство имало прецизнија упутства и знало који је модел најбољи.