latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:30 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Ђапо: Биће испитано одлагање отпада у Б. Грахову и Дрвару

Министарка екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо изјавила је да је одмах по сазнању да је у Босанском Грахову и Дрвару одложен рециклажни отпад, обавијестила и замолила Федералну управу за инспекцијске послове да хитно реагују и утврде да ли је ријеч о опасном или безопасном отпаду, те да ли је прописно лагерован.
Едита Ђапо - Фото: Анадолија
Едита ЂапоФото: Анадолија

Ђапо је за Срну рекла да је компанија за рециклажу из Дрвара од надлежног министарства у Ливањском кантону добила дозволу за управљање отпадом у којој је наведено гдје се може одлагати безопасни отпад, односно сировина, а од Федералног министарства екологије и туризма добила је дозволу за увоз безопасног отпада.

- Рециклажом тог безопасног отпада добија се сировина потребна за рад цементара и сличних фабрика. Ту је ријеч о компанији која је, вјероватно, довезла ту сировину из Италије. Мислим да су људи узнемирени због ове ситуације са вирусом корона, па се боје да није нешто опасно и отровно - појаснила је Ђапо.

Она је нагласила да фирма која је увезла отпад посједује потврде од фабрике у Италији да је ријеч о безопасном отпаду.

- То је таква врста посла, увози се текстил и прави сировина за цементаре. Најбоље је да то све инспекција испита и да грађани буду информисани о резултатима - закључила је Ђапо.

Становници Босанског Грахова блокирали су данас путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској у знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни отпад из Италије.

- Хитно захтијевам да се отпад измјести из Босанског Грахова. У питању је текстилни отпад, због чега постоји сумња да се у отпаду налазе и заштитне маске - рекао је Срни начелник општине Грахово Милорад Глигић.

Према његовим ријечима, три шлепера отпада који је стигао из Италије истоварено је у бившу фабрику обуће Борац у самом центру града, док се неутврђена количина отпада налази и на локалној депонији Корита.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да је у Дрвар у посљедња 24 часа довезен отпад непознатог поријекла на простору некадашње Панелке и да је с тим у вези општина предузела све неопходне законске кораке како би се утврдила одговорност за овај несавјесни чин.

Седам шлепера текстилног отада из Италије, идентичног оном који је истоварен у Босанском Грахову, истоварен је и у кругу некадашње фабрике Грмеч у Дрвару, речено је Срни у овој општини.