latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:43 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Пале имају визију развоја туризма, производње млијека и прераде дрвета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и начелник општине Пале Бошко Југовић истакли су данас да постоји јасна визија развоја Пала у области туризма, производње млијека и прераде дрвета, како би ова локална заједница постала препознатљива у Републици Српској, али и БиХ.
Кошарац-Југовић - Фото: СРНА
Кошарац-ЈуговићФото: СРНА

Кошарац је рекао да ће ово министарство помоћи општини Пале приликом аплицирања за грантове ЕУ у наведеним областима, које ће у БиХ спроводити Развојни програм УН.

Он је навео да Пале, осим Јахорине, имају многе туристичке дестинације које желе да развијају како би постале препознатљиво туристичко мјесто на мапи Српске, БиХ, али и региона.

- Обавијестио сам начелника Југовића да ће скоро 20 милиона КМ у наредне четири године бити дистрибуисано у БиХ, те да би, у том контексту, требало да имају спремљене пројекте како би на адекватан начин извршили аплицирање код међународних институција - рекао је Кошарац.

Када је ријеч о производњи млијека, Кошарац је истакао да општина Пале жели да развија ту грану с обзиром да овдје имају јако добре контакте са компанијом Пађени из Билеће, те да сав спољнотрговински промет млијека и млијечних производа иде преко министарства.

- Информисао сам начелника да ће у наредних четири године око 34 милиона КМ средстава бити дистрибуисано путем УНДП у облику гранта. То је шанса за људе на Палама који желе да се баве тиме. Радује ме чињеница да постоји потпуно разумијевање Југовићем око тих пројеката - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, потребно је заштитити и локалне дрвопрерађиваче у смислу да око 70.000 метара кубних дрвног етата остане паљанским дрвопрерађивачима.

- Важно је да сачувамо домаћу производњу путем мјера ограничења извоза, такозване обловине из БиХ. У том сегменту ћу у наредним данима разговарати са јавним предузећем Шуме Републике Српске и ресорним министрима Републике Српске и ФБиХ како бисмо омогућили да остане што више примарне производње у ентитетима, чиме бисмо ову врсту дистрибуције етата оставили домаћим произвођачима, а они би имали обавезу да запосле локално становништво - истакао је Кошарац.

Он је додао да је то једна од добрих политика које ће заговарати у наредном периоду.

Југовић је рекао да је на данашњем састанку разговано о крупним пројектима који би могли у будућности да се реализују када је ријеч у области туризма, прераде дрвета и свега што доприноси развоју локалне заједнице.

- Разговарали смо о капиталним пројектима и о томе шта је општина Пале дужна да припреми када је у питању документација, како се може боље и брже сарађивати са УНДП-ом и другим институцијама који имају довољно средстава за грант - рекао је Југовић.

Он је додао да ће и даље сарађивати са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара.