latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:24 ⇒ 19:35 | Аутор: sputniknews.com

У Србији нађена птица која живи само на обалама Тихог океана (ФОТО)

У предјелу Сјеничко-Пештерске висоравни откривени су примјерци веома ријетких птица. Ријеч је о азијском златном вивку и малом барском пјетлићу. Откриће је посебно мистериозно јер азијски златни вивак живи само на обалама Тихог и Сјеверног леденог океана.
Златни вивак - Фото: Facebook
Златни вивакФото: Facebook

Велики успјех постигли су истраживачи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, који су данас објавили да су на подручју Сјеничко-Пештерске висоравни 15. јуна открили нову врсту птице за подручје Србије – азијског златног вивка (латински:Pluvialis fulva). Птица је откривена приликом обиласка акумулационог језера између села Карајукића Бунари и Браћак, преноси Новости магазин.

- Одрасла птица фотографисана је док се одмарала на травнатој обали језера - пише у саопштењу Друштва за заштиту птица Србије.

Азијски златни вивак насељава далеке предјеле тундри у источној Азији и Аљасци. Свјетска популација је у опадању, а процјењује се на 190–250.000 хиљада јединки.

- У Европи је врло риједак посјетилац, а основни разлог је то што се зимовалишта налазе дуж приобаља Тихог и Индијског океана - наводи се у овом саопштењу.

У истом предјелу Србије, први пут е током гњездилишне сезоне потврђено присуство малог барског пјетлића.

- Мали барски пјетлић је мистериозна мочварна кока величине чворка која до сада није потврђена као гњездарица Србије, прије свега због начина живота и специфичних станишта која насељава - кажу у Друштву и додају да је ова птица углавном активна ноћу и оглашава се веома слично жабама у великим травнатим мочварама.