latinica  ћирилица
02/07/2020 |  21:47 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Словенија ставила Хрватску на "жуту" листу

Влада Словеније ставила је Хрватску на "жуту" листу епидемиолошки мање безбједних држава због пораста дневног броја заражених вирусом корона посљедњих дана, рекао је у Љубљани портпарол словеначке Владе Јелко Кацин.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

Кацин је на конференцији за новинаре навео да је Влада ову одлуку донијела данас, а мјере ће ступити на снагу у суботу, 4. јула, у поноћ.

Према његовим ријечима, мјера је, осим повећања броја заражених у Хрватској, донесена и зато што је у посљедње вријеме било много случајева да су словеначки држављани и они са сталним боравиштем у Словенији, долазећи преко Хрватске или Мађарске, наводили да су били у тим земљама, иако су били у Србији или БиХ, које су на "црвеној" листи епидемиолошки несигурних држава.

Осим Хрватске, која је до сада била на словеначкој "зеленој" листи епидемиолошки безбједних држава, сада су спуштене у нижу категорију сигурних и Чешка и Француска, док су Белгија и Низоземска уврштене на вишу "зелену" листу епидемиолошки безбједнијих.

Одлука за Словенце који бораве у Хрватској значи да ће при повратку кући моћи од граничне полиције очекивати питање гдје су тачно боравили, што ће моћи доказивати, на примјер, хотелским рачуном, али им неће бити одређиван карантин.

- Они који се враћају из Хрватске мораће на граници поткријепити и своју руту доказима или дати потврду да у Хрватској имају пловило или некретнину, јер је покушаја обмањивања у том смислу било и превише - рекао је Кацин.

Одговарајући на питање шта стављање Хрватске на "жуту" листу значи за хрватске држављане, Кацин је рекао да ће у Словенију слободно моћи да долазе ако у њој имају некретнину или резервисан туристички смјештај, преносе медији.