latinica  ћирилица
02/07/2020 |  21:55 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Дрвар: Измјестити отпад у року од 24 часа (ФОТО/ВИДЕО)

У Дрвару је одржана ванредна сједница Општинског вијећа поводом текстилног отпада из Италије који је истоварен у некадашњу фабрику Грмеч у овом граду.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

Општинско вијеће је затражило од надлежних инспекцијских органа да одговорним физичким и правним лицима, и другим органима, а у циљу заштите и сигурности грађана, у року од 24 часа наложи измјештање отпада, рекла је након сједнице начелница општине Дрвар Душица Рунић, обраћајући се грађанима који су се окупили испред општине.

Она је навела да се другим закључком, које је Вијеће вечерас донијело, тражи од Инспектората ФБиХ и кантоналне Управе за инспекцијске послове да се без одлагања предузму све законом предвиђене мјере на утврђивању поријекла и штетности ускладиштеног отпада сумњивог садржаја на локалитетима у Дрвару.

Такође, Вијеће захтијева испитивање свих физичких и правних лица и провођење истраге о умијешаности у превоз и складиштење отпада на територији ове општине.

- Тражимо од Министарства туризма и заштите животне средине да се хитно изјасни на околности одобрења прекограничног превоза отпада предузећу Кром рециклажа, имајући у виду да је одлагање истог забрањено на територији ФБиХ - истакла је Рунићева.

Она је истакла да ће општина Дрвар, уколико се утврди да је претрпјела било какву штету, тражити надокнаду.

Рунићева је рекла да ће инспекција сутра изаћи на терен.

Након што се утврде све околности у вези складиштења отпада, у понедјељак у 10.00 часова биће одржана нова ванредна сједница Општинског вијећа.

Рунићева је поручила окупљеним грађанима да носе маске, наводећи да су у Дрвару регистрована три случаја заразе вирусом корона.

Подсјећамо, грађани Дрвара и Босанског Петровца, блокирали су данас путне правце, захтијевајући измјештање отпада из Италије који се ускладиштен у ове двије федералне општине са већинским српским становништвом.