latinica  ћирилица
03/07/2020 |  08:02 ⇒ 09:40 | Аутор: srpskainfo.com

Расте број хоспитализованих, здравствени радници преморени

У Републици Српској је, до јуче, због вируса корона, у болницама било хоспитализовано укупно 129 пацијената, а дан раније 118, подаци су Института за јавно здравство Српске.

За само један дан, укупан број хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру Републике Српске повећан је са 35 на 42, док је, закључно с јучерашњим даном, у овој здравственој установи на респиратору било шест пацијената, а дан раније три.

Поред шест пацијената на респиратору, по један је био на носној канили високог протока и на кисеоничној масци.

У осталим болницама у Српској за дан су хоспитализована још четири пацијента.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ-а, рекао је да су здравствени радници преморени. Он је још једном позвао грађане да се, с циљем смањења броја новозаражених, понашају одговорно, носе заштитне маске и поштују све превентивне мјере.

- Похвалио бих све оне који се тога придржавају. Међутим, они мање савјесни не само да ризикују своје и здравље својих најближих, него праве посао и здравственим радницима, који немају времена за одмор - истакао је Ђајић за Српскаинфо.

Додаје да је тачно да већина заражених има благу клиничку слику, али да има и оних који завршавају на респираторима, а међу којима су и млађи људи.

- То значи да сви максимално треба да будемо опрезни и по прописима носимо заштитну опрему. А они који неће да носе маске како треба, него их носе испод носа или браде, нека их скину. Јер, то није никаква заштита - поручио је Ђајић.