latinica  ћирилица
03/07/2020 |  08:15 ⇒ 08:26 | Аутор: srpskainfo.com

Радојичић: Опозиција ће за изборе кандидовати губитника

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поручује да се ни најмање не оптерећује тиме ко ће му бити противкандидат на предстојећим изборима за првог човјека града на Врбасу.
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka) -
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka)

Наглашава да у редовима опозиције слиједи период великих калкулација ко ће гдје бити 2022. године, с обзиром на то да имају "много кандидата, а мало мјеста".

– Већ сада многи од њих развијају стратегију како да не униште своју политичку каријеру, па да могу да изађу на сљедеће опште изборе. Крећу калкулације гдје се 2022. године виде Иванић, Бореновић, Црнадак, Станивуковић, Тривићева... Кад је ријеч о предстојећим изборима, опозиција и даље нема ниједног кандидата, а унутар партија нема потпуне сагласности ни ко, ни колико ће их бити – каже Радојичић у интервјуу за Српскаинфо.

Шта ви имате?

Блок који је потписао споразум и има заједничког кандидата за градоначелника. Имамо десет партија које су вољне да 16. новембра формирају нову стабилну скупштинску већину.

Да ли то значи да је исход избора крајње извјестан?

Сва истраживања показују да је прилично убједљива разлика за градоначелника, и то у нашу корист. Опозиција има исте те резултате, као и ми. Дакле, они ће некога морати гурнути да изгуби, а то никоме није угодно. Јер, опет долазе нови избори и опет се мора кретати од стартне позиције.

С друге стране, ми имамо велико повјерење грађана, на што указују и подаци из недавног истраживања по којем 60 одсто грађана сматра да Бањалука иде у добром правцу. Уздамо се у оно што смо радили и што радимо, без обзира на то ко ће бити с друге стране. С обзиром на рејтинге, претпостављам да ће наша коалиција однијети убједљиву побједу.

За СДС сте рекли да личе на "голф 2", односно да увијек постоји пет одсто људи који ће га купити, али да је то и даље "голф 2".

СДС дефинитивно готово да не постоји у Бањалуци.

Из ове партије одговорили су да се понашате у маниру сеоске снаше, те да је ово "крај политичке каријере градоначелника у покушају".

Нека су живи и здрави! Моју кандидатуру подржало је десет политичких партија, што значи да смо добро радили претходне четири године. Да нисмо, не бисмо могли да задржимо ни постојећу коалицији, а ми смо је и проширили.

Шта то још значи?

Да постоји повјерење и да је ово блок који даје потенцијал, снагу и перспективу да можемо да урадимо још више. Већина оних који ће изаћи на изборе окренута је управо овом блоку.

Које су предности стабилних политичких односа у једној коалицији?

Ми имамо стабилан владајући блок у Бањалуци и нисмо ограничени ускостраначким интересима. Искуства неколико локалних заједница у Републици Српској, у којима су нестабилне већине, показују да те општине стагнирају, попут Теслића, Приједора, Билеће, гдје су нестабилни политички односи посљедица застоја развоја града или општине.

Ми имамо широк потенцијал да радимо нормално идуће четири године, а не да се исцрпљујемо политичким заврзламама.

У којем погледу епидемија може да поремети предизборну кампању?

У овом моменту нико не зна како ће се уопште моћи водити кампања. Сви знамо какви су стандарди изборних кампања у погледу јавних окупљања и начина оглашавања. И даље је на снази рестрикција јавних окупљања и нико не може да зна какав ћемо режим имати у октобру.

У сваком случају, то је већи проблем за опозицију него за власт?

Свима ће бити проблем да приђу грађанима. Онима који имају велику мрежу, свакако је мало лакше. А опозиција ни приближно нема развијену мрежу на терену као наш коалициони блок.

Да ли ће санирање посљедица епидемије закочити неке развојне пројекте у граду?

Ова година је потпуно другачија у односу на оно што је планирано. Буџети су усвојени у децембру лани, до марта је све ишло једним током, а онда се све потпуно окренуло. Међутим, кад је кренула епидемија, наш став је био да нема одустајања.

У супротном?

Ако уђете у редуковање капиталних инвестиција, онда сте повукли спиралу рецесије. А то значи мању потрошњу, даљу штедњу, дубљу кризу... Један од видова помоћи привреди и опоравку јесте и финансирање капиталних улагања.

Шта се, конкретно, промијенило од марта?

Бањалука је до марта достигла рекордан број запослених, око 75.000, те рекордно ниску незапосленост, око 8,5 одсто. Сад се биљежи благи раст броја незапослених, уз гашење појединих субјеката. До марта смо имали позитивну развојну причу, а од марта најаву рецесије и промјену приоритета.

Шта ће сада бити приоритет?

Сачувати економску активност, број привредних субјеката и број запослених у привреди. Први изазов дефинитивно ће бити вратити се на неке правце развоја које смо имали до марта.

Да ли ћете радити ревизију стратешких планова?

Мораћемо, због ове кризе за коју нико не зна колико ће трајати. Без обзира на то, остаје наш циљ да, изградњом низа нових водовода, обезбиједимо да 95 одсто становништва Бањалуке има стабилно снабдијевање водом.

Један од приоритета за будућност свакако је и усвајање рјешења за третман отпадних вода, што је, уједно, највећа појединачна инвестиција у граду. Сљедећи приоритети тичу се великих комуналних пројеката, типа мостова, саобраћајница, кружних токова...

Докле се стигло с програмом “Бањалука 2025“?

У идуће четири године настављамо га као програм "Бањалука 2025 плус", са још једном додатном симболиком да наш град мора да ради за "5 плус", да мора да буде одличан, најбољи. Такође, треба да га воде најбољи, а не да буде експеримент за лоше ђаке.

Шта сматрате својим највећим досадашњим успјехом?

То што смо подигли и очекивања и стандарде. Толико смо пројеката урадили да више мало ко реагује на нови вртић, водовод или кружни ток. То је, наиме, постало нешто што се сада подразумијева.

Генерално, задовољан сам концептом по којем смо у протеклом периоду радили. Усвојили смо и многе стратешке документе, јер град не може да се развија на ад хок бази, од данас до сутра.

Него?

Морате да имате стратешку визију града за наредних десет и више година и да радите по томе. Бањалука има стратегију развоја, план капиталних инвестиција, стратегију културе, стратегију саобраћаја, радимо на урбанистичком плану града, на акционом плану зеленог града и на стратегији безбједности.

Годишњу динамику пратимо у врло високом проценту, чак и у овим кризним временима.

Шта видите као свој највећи неуспјех?

Можда ћу звучати нарцисоидно, али ћу рећи да нисам имао неуспјеха.

Богами, опозиција се неће сложити с тим!

Нема везе, нека се забављају нечим.

Радити још више и боље

Гдје видите Бањалуку за четири године?

Концептуално, ми већ четири године говоримо да је Бањалука поносан главни град Републике Српске, што значи да она даје најбоље праксе и искуства које сви остали могу да прате и да осталима служи као примјер.

Она је и регионални центар, јер ми свој развој можемо да посматрамо не само у контексту Крајине или западног дијела Републике Српске, већ и шире.

Бањалука има све претпоставке да се наметне као један од регионалних лидера, односно град у који ће се долазити без обзира да ли је ријеч о неком културном догађају, куповини или нечем трећем.

Које предности нуди концепт зеленог и паметног града?

Да постанемо модеран европски град. Претходних година урадили смо много на трансформацији града, а идуће четири године то треба да буде још више. Циљ нам је да се, кад се Бањалуку 2024. упореди са оном из 2016. године, уочи велика разлика на трансформацији, и то у свим областима.