latinica  ћирилица
03/07/2020 |  08:17 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

У Београду се уводи ванредна ситуација

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да ће градски штаб данас прогласити ванредну ситуацију.
Београд  (Фото:mapio.net) -
Београд (Фото:mapio.net)

Биће донесена и одлука о три нове мјере - забрана окупљања више од 100 особа у затвореном простору (са дистанцом између особа од 1,5 метар), односно 500 на отвореном, забрана рада ноћних клубова послије 23.00 часова и евентуално кажњавање за неношење маски.

Радојичић је за РТС рекао да је чак 82,5 одсто заражених у Србији из Београда због чега ће град донијети одлуку о увођењу ванредне ситуације и спровођењу мјера у договору са републичким Кризним штабом.

- У договору са кризним штабом прогласићемо ванредну ситуацију у Београду, а спровешће се и три мјере које се односе на ограничени број људи, 100 у затвореном и 500 на отвореном простору, ноћни клубови неће моћи да раде од 23.00 до 06.00 сати ујутру, као и кафићи који немају башту, а биће неопходно и стриктније ношење маски, а непоштовање тих мјера ће се кажњавати - рекао је Радојичић.

Градоначелник Београда каже да не постоји разлика у његовом ставу као љекара и градоначелника и да се слуша мишљење стручњака и спроводи мјере које предлажу.

- У овом тренутку нема потребе за затварањем Београда, али ако буде потребе да се заштити здравље грађана биће спороведена и та мјера - каже Радојичић. 

На сједници Владе Србије данас би требло да буду усвојене мјере које је предсједник Србије Александар Вучић синоћ најавио.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је за ТВ Прва да ће, према процедури, Влада Србије прописати мјере на подручју града Београда на основу одлуке градског штаба о проглашењу ванредне ситуације.