latinica  ћирилица
03/07/2020 |  09:24 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Шарчевић: Студенти остају у студентским домовима у Београду

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да ће студенти у Београду остати у својим студентским домовима, имајући у виду да је само њих 20 одсто заражених вирусом корона из домова.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

Шарчевић је навео да ће ово бити потврђено на сједници Владе Србије која ће бити одржана у 10.00 часова.

Он је објаснио да је до најаве о затварању студентских домова у Београду дошло зато што је "лоша информација" о броју заражених студената, па се стекао утисак да су сви обољели из студентских домова.

- Предсједнику /Србије/ су пласирани подаци Студентске поликлинике о броју заражених студената, али нису сви они из домова - рекао је Шарчевић за Телевизију Прва.

Он је навео да само 20 одсто заражених студената станује у студентским домовима, а остали не и истакао да је ту информацију предочио Кризном штабу још у понедјељак.

Шарчевић је рекао да је у студентским домовима у Београду заражено 49 студената који углавном имају благу клиничку слику, у домовима у Новом Саду и Крагујевцу нема заражених, а у Нишу је двоје заражених.

У разговору предсједника Србије Александра Вучића са представницима студената, договорено је да они могу да остану у студентским домовима у Београду, али уз посебне епидемиолошке мјере које морају бити на снази.

Вучић је претходно био најавио да ће због ширења вируса корона предложити Влади да буду затворени студентски домови. Због ове најаве студенти су се окупили и протестовали код Студентског града у Новом Београду и код дома "Слободан Пенезић Крцун" на Звездари и "4. април".

Студенти су се са Новог Београда упутили у протестну шетњу све до Скупштине Србије, гдје су им се придружиле колеге из више других домова како би изразили незадовољство због најављене, па повучене, одлуке о затварању домова.