latinica  ћирилица
03/07/2020 |  09:50 ⇒ 12:11 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: ОБА БиХ подмеће Србији и Русији да планирају дестабилизацију региона

Обавјештајци БиХ намјеравају да пласирањем лажних информација оптуже Србију да заједно са Русијом припрема акције дестабилизације региона, пишу београдске Вечерње новости.
Војска - Фото: ТАНЈУГ
ВојскаФото: ТАНЈУГ

До ове информације, према сазнањима Новости, дошли су припадници српских обавјештајних служби који су о том плану усмјереном против Србије обавијестили и државни врх.

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ припремила је документ намијењен страним службама са којима сарађује, који говори о наводним обавјештајним активностима Руске Федерације на простору Србије, наводи овај лист.

Даље се додаје да, према том документу, припадници војнообавјештајних снага Русије, наводно, на полигонима српске војске обучавају сараднике са КиМ, из Сјеверне Македоније, Црне Горе и Републике Српске, за дестабилизацију прилика на простору западног Балкана.

Наводно, обука обично траје 15 дана и спроводи се уз одобрење државног и војног врха и логистичку подршку Војске Србије, а инструктори су искључиво припадници руске обавјештајне службе. Наводи се да је током прошле године обука организована у више наврата и да би овог мјесеца требало да буде одржана на полигону Пескови код Пожаревца.

- Садржај документа имплицира да су циљ "дестабилизације" заправо прије свега Косово и Метохија и Босна и Херцеговина - наводи извор Новости.

Исти саговорник објашњава да је један од приоритета ОБА праћење активности Руске Федерације у БиХ, али и на простору читавог Балкана:

- Овим документом та агенција вјероватно покушава да се наметне као кредибилан партнер страним службама у праћењу и спречавању продора руског утицаја. Ипак, овај покушај пласирања лажних информација тешко да ће наићи на успјех будући да било која озбиљна служба може лако да провјери њихову вјеродостојност

Праћење тзв. малигног утицаја Русије, јесте једна од главних преокупација западних обавјештајних агенција у овом региону. Реагује се на сваку активност повезану са руском државом, а једна од "дежурних" тема јесте Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, који је на Западу проглашен за шпијунски центар.

Чак ни руском тиму за дезинфекцију није био дозвољен улаз у БиХ

Недавно је чак и долазак припадника руске војске у Србију и Републику Српску, гдје су помагали у дезинфекцији објеката на почетку епидемије вируса корона, изазвао подозрење.

Почетком маја тиму руских војних стручњака није дозвољено ни да уђу у БиХ, гдје је, на позив предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Драгана Човића, требало да дезинфикује Универзитетско-клиничку болницу у Мостару.

Пензионисани официр КОС Љубан Каран каже да је ОБА требало да буде заједничка служба за оба ентитета, али да од самог формирања она то није била.

- То је посебно дошло до изражаја у посљедње двије године, када ОБА ради искључиво против Републике Српске и Србије. Било је чак и афера и покушаја прислушкивања политичара и новинара, не само у Српској, већ и у Србији. Међутим, они то не раде ни по својој идеји, ни уз своју логистику. ОБА је, заправо, експозитура британске службе МИ-6 и то је нешто што се већ дуго зна. Британци настоје да прикажу како се, наводно, боре против "руског малигног утицаја", што је обична измишљотина. "Малигни утицај" је само оправдање да би спроводили офанзивна дејства према Србији и Републици Српској - истиче Каран.

Каран каже да постоји нека врста удружења обавјештајних служби чланица НАТО у којем главну ријеч воде МИ-6 и ЦИА, које координирају радом балканских агенција које су под њиховим утицајем и организују подјелу посла.

- ОБА је у тој расподјели добила задатак дестабилизације Републике Српске и Србије. Њихове оптужбе да неко овде обучава кадрове за потребе Русије чиста су измишљотина. Слично као што је црногорски државни врх својевремено инсценирао како је некакав прекупац на кванташкој пијаци наводно врхунски руски агент који је планирао атентат на Мила Ђукановића. Такве акције постале су прозирне и тешко некога могу да преваре - закључује Каран.

Операције Британаца

Садашњи српски члан Предсједништва БиХ, а тадашњи предсједник Републике Српске, Милорад Додик тврдио је да се у Сарајеву, Подгорици и Тирани налазе тзв. центри за спречавање "руског малигног утицаја". Говорио је и да различитим акцијама усмјереним против Српске и њених политичких представника руководе британски агенти.

Такође, Додик је, прије двије године, изјавио да је база "Бутмир" код Сарајева "прихватилиште за црне операције" и да у њој има 2.000 припадника европских безбједносних снага.