latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:07 ⇒ 11:14 | Аутор: srpskainfo.com

Акција "Сводна" охрабрила привреднике да проговоре

Против инспектора Пореске управе Републике Српске Немање Баровића и Михајла Ристића поднесен је извјештај Републичком тужилаштву због сумње да су дуже времена од привредника у Приједору узимали мито, потврђено је за Српскаинфо.
Акција "Сводна" - Ухапшен инспектор у Приједору - Фото: РТРС
Акција "Сводна" - Ухапшен инспектор у ПриједоруФото: РТРС

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су, наводећи иницијале, да су поменути инспектори откривени у наставку полицијске акције "Сводна", која је покренута прије два мјесеца.

Управо прије два мјесеца у овој акцији ухапшен је Баровић у тренутку када је узео мито у означеним новчаницама.

Након хапшења, Баровићу је био одређен једномјесечни притвор, који му је затим продужен и још увијек се налази иза решетака.

- Они су сви осумњичени да су од августа 2017. до јула 2019. године починили 11 кривичних дјела. Баровић се сумњичи да је као инспектор ПУ починио шест кривичних дјела, и то три примања мита и три злоупотребе положаја - појаснила је портпаролка МУП-а, Мирна Миљановић, не откривајући имена осумњиченх.

Нелегалне радње

Када је у питању Ристић, њега полиција сумњичи за примање мита и злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

Осим инспектора, овом истрагом су обухваћени и Н.Ш, М.Б. и Д.Ј, против којих ће бити поднесен извјештај због давања мита Баровићу и Ристићу.

Извор Српскаинфо је појаснио да је након хапшења Баровића, у мају ове године, почело да се одмотова клупко његових нелегалних радњи на подручју Приједора.

- Према изјавама свједока, Баровић је буквално изнуђивао новац приликом контроле правних лица. Он би долазио у контролу разних радњи и предузећа на подручју Приједора и говорио власницима како им је утврдио одређене неправилности. Затим би им објашњавао да он то може све средити уколико му дају одређене новчане износе - каже извор из истраге.

Од 200 до 10.000 КМ

Додаје да им није било битно колико ће новца узети. Тако су од неких власника узимали и по 200 марака, док су друге "олакшали" и за по 10.000 марака.

Извори портала Српскаинфо откривају да за сада се не може утврдити колико су тачно новца изнудили од привредника.

- Након што је први пут објављено да је Баровић ухапшен због узимања мита, имамо осјећај да су власници фирми у Приједору одахнули, јер су дословно имали осјећај да их он рекетира. Након што су видјели да је он иза решетака, кренули су редом да га пријављују у полицији - додао је извор из истраге и рекао да се очекује да у наредном периоду буде још пријава против пореских инспектора.

Подсјетимо, Баровић је ухапшен у мају ове године у акцији "Сводна" када је полиција у његовој гаражи пронашла 21.400 евра, и то сакривених у књизи "Етички кодекс за професионалне рачуновође".

Означени новац

Прије тога, полицији је власник једног ауто-плаца пријавио да му је Баровић тражио 5.000 марака мита и тада је покренута акција.

Након тога, инспектори су тој особи дали означени новац и Баровић је ухапшен у тренутку када је узео новчанице. Потом је полиција претресла његову канцеларију и кућу и пронашла поменути новац.

Сумња се и да овај новац потиче од узимања мита, па је акција против њега настављена и у наредном периоду.

Позив грађанима

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су да је акција "Сводна" усмјерена на откривање коруптивних кривичних дјела, а припадници Управе за организовани и тешки криминалитет наставиће и у наредном периоду активности на откривању ових кривичних дјела.

- Позивамо грађане да пријаве кривична дјела корупције, како би се извршиоци тих дјела могли процесуирати - поручила је Миљановићева.