latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:10 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Софтвер за дигитално управљање пољопривредним земљиштем

Требиње, Приједор, Брод и Србац биће прве локалне самоуправе у Републици Српској које ће користити јединствену пољопривредну платформу "Агролајф" - софтвер за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, саопштено је из Привредне коморе Српске.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Употреба ове платформе омогућена је у оквиру девелоППП.де пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем" коју спроводе компанија "Телегруп" и ГИЗ у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, уз подршку Регионалне мреже за повољно пословно окружење /БФЦ СЕЕ/, чији је циљ унапређење капацитета за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, а којим управља локална самоуправа.

"Агролајф" софтвер, који је развила компанија "Телегруп", омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање земљиштем, као и праћење промјена насталих на парцелама.

Овај софтвер омогућиће и власницима пољопривредних добара да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом с циљем повећања приноса, укупних прихода и смањења оперативних трошкова.

У оквиру пројекта, локалним самоуправама су већ презентоване могућности које нуди овај софтвер.

Тада су представници "Телегрупе" Диана Глигоријевић, сувласница, и Стефан Ђуровић, менаџер на пројекту, навели да ће се даљим развојем платформе допринијети ефикаснијем кориштењу обрадивог земљишта, повећању задовољства закупаца и очувању квалитета земљишта.

Менаџер пројекта Амира Омановић истакла је да се пољопривредницима, у сарадњи са општинама, отварају нове могућности за повећање продуктивности и квалитета приноса увезивањем у јединствену дигиталну платформу која се може надограђивати специјализованом опремом.

С обзиром на то да пилот локалне самоуправе у Србији већ користе ову платформу, биће ментори колегама у сусједним земљама, што ће омогућити регионалну размјену искустава и допринијети процесу дигитализације у региону.

Овај пројекат је резултат заједничке сарадње БФЦ СЕЕ мреже и њених чланица НАЛЕД-а, Привредне коморе Српске и Привредне коморе Црне Горе.

БФЦ СЕЕ је регионална мрежа коју чине партнерске институције из БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Хрватске, која спроводи програм унапређења конкурентности ЈЛС и БФЦ СЕЕ сертификацију јединица локалне самоуправе за повољно пословно окружење.