latinica  ћирилица
03/07/2020 |  13:00 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

У току инспекцијски надзор над отпадом у Босанском Грахову и Дрвару (ФОТО/ВИДЕО)

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је за Срну да је у току инспекцијски надзор над рециклажним отпадом који је истоварен у Босанском Грахову и Дрвару.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС

Он је истакао да ће о резултатима инспекцијског надзора спорног отпада у Босанском Грахову и Дрвару јавност бити благовремено информисана.

Ајдиновић је додао да инспекцијски надзор врше Инспекција за заштиту животне средине и Тржишна инспекција Ливањског кантона, а све у кородинацији са Федералном управом за инспекцијске послове, Инспекторатом урбанистичко-грађевинске, еколошке, комуналне и стамбене инспекције, као и санитарном инспекцијом.

Фото: РТРС

Становници Дрвара и Босанског Грахова блокирали су јуче путне правце у знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни отпад из Италије.

Седам шлепера текстилног отада из Италије, идентичног оном који је истоварен у Босанском Грахову, истоварен је и у кругу некадашње фабрике Грмеч у Дрвару.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла да је дозволу за увоз отпада издало федерално Министарство туризма и екологије на дан 16. марта, када је на нивоу ФБиХ проглашено стање природне несреће, а на основу рјешења за издавање дозволе за управљање отпадом, издатог од Министарства грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона, издатог 19. фебруара.

Општинско вијеће Дрвара затражило је синоћ да надлежни инспекцијски органи у року од 24 часа наложе одговорним физичким и правним лицима и другим органима измјештање отпада, ради заштите и безбједности грађана.

Фото: РТРС

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Ђорђе Радановић рекао је да инцидент са отпадом представља кршење Анекса седам Дејтонског споразума, као и кривично дјело према члану 178 Кривичног закона ФБиХ, који се односи на спречавање повратка.