latinica  ћирилица
03/07/2020 |  14:24 | Аутор: СРНА

Ригорозније мјере у ФБиХ уколико дође до погоршања

Министар здравства Федерације БиХ Вјекослав Мандић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у ФБиХ за сада још под контролом, али да ће уколико дође до наглог раста броја заражених вирусом корона бити уведене ригорозније мјере.

Мандић је нагласио да се ФБиХ суочава са повећањем броја заражених вирусом корона, те да кантонални кризни штабови још нису увели неке рестриктивније мјере.

- Међутим, Влада је јуче на сједници усвојила информацију о погоршаној епидемиолошкој ситуацији са девет закључака, међу којима је и да се на подручју ФБиХ може прогласити стање епидемије мада још кантони нису посегнули за рестриктивнијим мјерама иако су за то добили овлаштења од Федералног кризног штаба - рекао је Мандић за Н1.

Мандић је појаснио да је за проглашење стања епидемије у ФБиХ потребно добити мишљење Завода за јавно здравство, Канцеларије за законодавство, као и Министарства финансија и Министарства правде.

- Ако се драстично повећа број заражених, што још није случај, односно немамо драстично повећање на подручју цијеле ФБиХ, али ако се овако настави, ми ћемо имати ситуацију гдје ћемо морати увести ригорозније мјере. Међутим, шта оне значе? Видјели сте да смо малтене живјели три мјесеца у неким рестриктивним мјерама и ништа се нисмо научили. Чим је укинуто стање несреће, људи су се почели понашати као да није било ништа - навео је Мандић.

Он је нагласио да је ситуација сада под контролом, те да здравствени систем није преоптерећен.