latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:05 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и Херцеговине, о чему говоре подаци здравствених установа, те да је потребно свима скренути пажњу на ношење заштитне маске, држање растојања и сталну дезинфекцију.
Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације, Фоча - Фото: СРНА
Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације, ФочаФото: СРНА

На подручју општине Фоча двије особе су позитивне на вирус корона, и то без симптома, па су у кућној изолацији, а у изолацији је и 13 њихових контаката, док је на лијечењу у Универзитетској болници Фоча седам пацијената из околних општина заражених короном.

Помоћник директора Универзитетске болнице Марија Петровић каже да су пацијенти из Вишеграда, Рогатице, Новог Горажда, Берковића, Билеће и Невесиња.

- Троје је са тежом, а четворо са средње тешком клиничком сликом - рекла је Петровићева.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је тестирано седам контаката особа позитивних на корону и резултати су негативни, док су јутрос узети брисеви још четири контакта и резултати се очекују у току дана.

Ристановић истиче да се у регији повећава број заражених, што су забрињавајући подаци.

- Грађанима савјетујемо да телефонски заказују прегледе и да поштују термине да се не би стварале гужве. И даље имамо амбуланту за акутне респираторне инфекције, тако да све особе које имају температуру прегледамо посебно и оне не улазе у зграду Дома здравља - рекао је Ристановић.

Он је препоручио свима који примијете да имају повишену температуру да не иду на посао, већ да се јаве породичном љекару.

Општински штаб за ванредне ситуације упозорио је трговце, угоститеље и власнике осталих продајних објеката да се радници и купци морају строго придржавати ношења маски и других обавезних мјера заштите.

Начелник општине Радисав Машић истиче да је посебно забрињавајуће што је вирус ушао у здравствене установе, тачније у Дом здравља у Вишеграду.

- У Вишеграду су обољела три љекара и једна медицинска сестра. Све ово говори да се народ сувише опустио, као да је вирус негдје отишао. Али, вирус је и даље ту - упозорио је Машић.

Он је истакао да је важно да људи поштују препоруке струке.

- Ношење маске у затвореном простору је обавезно и трговци не би смјели дозволити да купци улазе без маске. Морају на то упозоравати и обезбиједити дезинфекциона средства. Инспектори ће бити на терену, контролисаће и скретати пажњу онима који се не придржавају, након чега ће почети и да кажњавају - навео је Машић.

Општински штаб донио је одлуку да се нови режим рада трговинских, занатских и услужних дјелатности, који је јуче усвојен на сједници фочанског парламента, примјењује већ од сутра.

То значи да ће продавнице раднима данима и суботом радити од 7.00 до 22.00, а недјељом од 7.00 до 12.00 часова.