latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:24 ⇒ 17:03 | Аутор: Б92

Највећи портрет на свијету Новака Ђоковића (ФОТО/ВИДЕО)

На шљаци тениског клуба Ђукић у Београду, архитекта Андреј Јосифовски, познатији као "Пијаниста", направио је највећи портрет на свијету Новака Ђоковића.

Цртеж је дугачак чак 24 метра, широк је 11 метара, простире се на површини од 264 квадратних метара, а куриозитет је чињеница да је ријеч о првом умјетничком подухвату овог типа на црвеној земљи на једном тениском терену икада.

Повод цртежа под називом "ШЉАКАње терена" и цјелокупног пројекта "Прво очистимо себе, па погледајмо друге", настао је из жеље да се пружи подршка најбољем тенисеру свијета и да се покаже да у Србији постоје људи који вреднују све што Новак Ђоковић ради и чини српски народ, и не заборављају његова дјела упркос изазовима са којима се тенисер сусреће.

      View this post on Instagram

"ŠLJAKAnje terena" "Polishing the court" Dedicated to @djokernole ♥️ Belgrade, Serbia 2020. #support #novakdjokovic #nole #pijanista #streetart #art #tennis #streetartofficial #streetarttoday #streetartist #happiness #usracuse #streetartglobe #globalstreetart #instagrafite #instaart #art #graffiti photo @soultimemedia Special thanks to @nibman @soultimemedia @nebojsa_babic_photography @srdjantimarov @nikola_zakula @t.k.djukic

A post shared by Andrej Josifovski - PIJANISTA (@pijanistq) on Jul 3, 2020 at 5:27am PDT

- Новак је човјек који има изузетан сјај. Он походи наше снове и свима нам је мотивација. Тешко је наћи тако велике ријечи које би га описале. Цитираћу овом приликом мог пријатеља Срђана Тимарова, који је рекао сљедеће: "Сви ви који немате дара да сагледате његову свјетлост, остаћете тамо, у мраку његове сјенке". Е, то је Ђоковић - говори Јосифовски, коме је за цртеж на шљаци било потребно шест сати непрестаног, али забавног, рада.

Наиме, од поноћи, када је изашао на терен број два у ТК Ђукић, све до шест часова ујутро, "Пијаниста" је "шљакао", пазећи на сваки детаљ брижљиво осмишљеног дизајна.

Цјелокупна израда цртежа одвијала се доста брзо, иако је временски било ограничено на период током ноћи, због свјетлости рефлектора поред терена и чињенице да се по таквом освјетљењу боље уочавају нијансе и детаљи који чине портрет на шљаци.

- Све је рађено уз помоћ четки. Иако ми је било први пут да овако нешто радим, вјеровао сам да ћу успјети, јер Новак је велика инспирација и велика је част бити у прилици да се нешто учини за њега, тако да ми није било тешко да дам све најбоље од себе и завршим своје дјело. Захвалио бих се домаћинима из тениског клуба Ђукић, који су ми дали на располагање све што ми је било потребно, а посебно се захваљујем мојим пријатељима који су били уз мене цијелу ноћ и свесрдно ми помагали - наводи Андреј.

Као сљедећи корак оваквог једног пројекта Јосифовски истиче да му је жеља да то буде једна концептуална изложба портрета на теренима Ролан Гароса у Паризу, или неког сличног великог међународног турнира на шљаци, како би се и тамо пренијеле поруке о важности међусобног поштовања и уважавања.