latinica  ћирилица
03/07/2020 |  18:02 | Аутор: СРНА

Перовић: Литије покренуле грађанску снагу која вапи за владавином права

Писма подршке људи разних професија и спискови са њиховим именима су још један доказ да су литије покренуле грађанску снагу Црне Горе и да је на дјелу грађанска, а не етничка, национална или вјерска хомогенизација друштва, поручио је ректор цетињске Богословије Гојко Перовић.
Гојко Перовић (фото: istokrs.com) -
Гојко Перовић (фото: istokrs.com)

- Обједињење што више грађана око истог циља враћа вјеру у стабилност и напредак друштва у којем живимо. У овом случају се око питања да ли нам треба Устав једнак за све и закони који ће се односити једнако на све, обједињују се, без разлике, сви - Црногорци, Срби, муслимани, вјерници, агностици или атеисти - навео је Перовић у изјави достављеној медијима.

Перовић је оцијенио да је очигледно да је народ у литијама, својим мирним а упорним протестима, покренуо грађанску снагу која вапије за стабилношћу и за владавином права.

Он сматра да, на другој страни, стоји гола сила и селективна правда.

- Ево синоћ се сва репресивна сила ове државе окомила на породицу црногорског официра /Здравка Касалице/ који је подржао литије. Упркос препорукама нашег омбудсмана да је официрима црногорске војске дозвољен такав људски и грађански ангажман, Управа полиције над породицом Касалица тренира строгоћу и показује мишиће – постајући тако, умјесто фактора друштвене стабилности и безбједности, узрок осјећаја опште несигурности - нагласио је Перовић.

Предсједник Синдиката одбране Војске Црне Горе Здравко Касалица и његова супруга адвокат Македонка Касалица ухапшени су у Подгорици, рекао је адвокат Владан С. Бојић.

Бојић је навео да је брачни пар Касалица неосновано лишен слободе синоћ након претреса адвокатске канцеларије Македонке Касалице, изузимања списа, рачунара, уређаја и њихових саслушања у својству грађана.

Претходних дана подршку свештенству у Никшићу су дали љекари, студенти, професори факултета, као и доктори и магистри наука. То су урадили и у Подгорици, Пљевљима, Беранама, Бијелом Пољу, Будви, Бару и Херцег Новом.