latinica  ћирилица
04/07/2020 |  10:37 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Добој: Обиљежен Дан борца

Дан борца, 4. јул, у Добоју је данас обиљежен полагањем вијенаца код Спомен-костурнице у Парку народних хероја.
Добој - Фото: СРНА
ДобојФото: СРНА

Добој је због геостратешке важности у Другом свјетском рату био важно упориште усташко-домобранских и њемачких снага против којих се народ добојско-озренског краја борио све до ослобођења града 17. априла 1945. године.

Испод хумке Спомен-костурнице сахрањено је 184 учесника НОР-а, од којих је пет народних хероја добојског краја.

На једном спомен-обиљежју исписана су имена 111 учесника устанка из 1941. године, који су током октобра те године на превару похватани, а затим стријељани, након што их је осудио усташки пријеки суд.

Предсједник добојског Удружења антифашиста и бораца НОР-а Новак Радојчић рекао је новинарима да је у околностима ревизије историје и преиспитивања идеологије НОР-а од струја, чије су нацистичке и фашистичке идеје поражене у Другом свјетском рату, неопходно обиљежавати овај дан и указивати младима да се прошлост не смије заборавити.

Добојском удружењу однедавно се придружио професор Перица Гојковић, који је рекао да му је циљ да га кадровски и материјално оснажи да би се од заборава сачувале тековине и традиција НОР-а.

Осамдесетседмогодишњи Богдан Ђурђић рекао је да је разочаран у младе генерације које с подозрењем гледају на тековине НОР-а, јер ову борбу нису изучили у образовном систему.

У НОР-у и партизанским одредима у Другом свјетском рату са добојског подручја учествовало је 4.250 бораца, од којих је 650 погинуло у борбама, а у јасеновачки и у друге усташко-фашистичке концентрационе логоре одведено и убијено 660 бораца и цивила