latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:21 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

У плану изградња привремене болнице са 500 до 1.000 лежајева

Србија планира изградњу нове привремене болнице са 500 до 1.000 лежајева, са респираторима, која ће бити главна за евентуални сљедећи удар вируса корона, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.
СД Арена (фото:© Sputnik / Dejan Simić) -
СД Арена (фото:© Sputnik / Dejan Simić)

- Сада разговарамо, преговарамо да направимо велику нову болницу, релативно привремену, да може да траје 30 година. Овако не можемо да издржимо, све су нам болнице пуне - навео је Вучић.

Он је напоменуо да Србија тестира више него све земље бивше Југославије, плус Албанија, те истакао да су смо четири земље у Еворпи – Њемачка, Аустрија, Швајцарска и Италија тестирале више грађана од Србије пропорционално броју становника.

Вучић је рекао да је Србија тестирала 428.000 грађана, Црна Гора брзим тестовима 18.000, Сјеверна Македонија 64.000, цијела БиХ 97.000, Хрватска 82.000, а од земаља ЕУ Бугарска 147.000, Мађарска 281.000.

Вучић је рекао да је данас ситуација у Новом Пазару, једном од жаришта заразе, боље него јуче, дјелимично стабилизовано, али да има двоје мртвих.

Када је ријеч о захтјевима да држава одобри још један пакет економских мјера помоћи због вируса корона, Вучић је рекао да "држава није ћуп".

- Најбоље смо изашли финансијски из кризе. Три месеца смо платили плате, а није се радило, дали смо 700 милиона евра људима у кешу. Ако буде ислаћивала више пара, држава ће да угрози своју стабилност и стопу јавног дуга. То не може - рекао је Вучић.

На питање колико ће приоритет Владе Србије бити "зелени опоравак" и "еколошка безбједност" с обзиром на поруке званичника УН, ЕУ, па чак и папе, да свијет треба да иде на "зелени опоравак" и "зелену економију", Вучић је рекао да ће више новца да уложу и зелену енергију и чисте изворе енергије.