latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:48 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

"Бијесна руља" руши споменике лидерима конфедерације

Амерички предсједник Доналд Трамп критиковао је данас културу бојкота или ниподаштавања оних који су срушили споменике током недавних антирасистичких протеста, те их описао као "бијесну руљу".

Трамп је демонстрације за расну једнакост описао је као "немилосрдну кампању брисања наше историје, блаћења наших хероја и вриједности и индоктринацију наше дјеце".

- Ми на то нећемо ћутати - поручио је Трамп у говору на планини Рашморе поводом 4. јула - Дана независности САД, наводи Би-Би-Си.

На планини Рашмор налазе се изрезбарене главе четири америчка предсједника, међу њима Томаса Џеферсона и Џорџа Вашингтона, који су били робовласници. Такође, споменик се налази на земљи народа Лакота Сијукса коју им је америчка влада одузела почетком 19. вијека.

Трамп је рекао да ће овај споменик у Јужној Дакоти вјечно подсјећати на праоце Америке и слободу.

Трамп, који је критикован због начин на који рјешава питање вируса корона, није се у свом говору бавио овом тематиком. Од посљедица инфекције у САД до сада је умрло око 130.000 људи, а заражено је више од 2,5 милиона.

- Овај споменик никада неће бити оскрнављен и ови хероји никада неће бити омаловажени - рекао је Трамп и додао да ће заштитити споменике од "љевичарске културне револуције".

Трамп је рекао да ће људи који нападају "симболе националног заоставштине" осјетити закон у пуној снази. Он је навео да се они који су скрнавили статуе суочавају са казном од 10 година затвора.

Дан независности слави се од 4. јула 1776. године у САД када су чланови Другог континенталног конгреса, одржаног у Филаделфији, усвојили Декларацију о независности.

Временом, разне друге љетње активности повезују се са прославама 4. јула, укључујући пикнике, бејзбол утакмице, такмичења у једењу лубенице као и излети на плажи. Уобичајена храна биле су виршле, хамбургери, кукуруз, салата од купуса и колач од јабука.

Иако се овај дан слави широм земље, историјски градови као Бостон и Филаделфија су најпознатији по својим прославама.