latinica  ћирилица
04/07/2020 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Одгађају се молебани због вируса корона, најављена интернет литија

Епископски савјет Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори најавио је да се у црквеним портама широм земље привремено одгађају молебани због вируса корона и најавио нову интернет литију коју ће предводити Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.
Молебан (фото:mitropolija.com) -
Молебан (фото:mitropolija.com)

Из Епископског савјета изражавају забринутост за здравље људи и не желе да се сутрашњим окупљањем пошаље порука да вируса нема и да разлози за опрез не постоје.

Када је ријеч о редовним богослужењима у бројним православним парохијама на сјеверу Црне Горе која су поново забрањена уз присуством вјерника, чланови Епископског савјета позивају вјернике да, као и раније, буду у договору са својим парохијским свештеником у вези са обављањем молитви и свештенорадњи.

У саопштењу се додаје да ће редовна црквена богослужења у другим градовима бити вршена по устаљеном реду, уз поштовање здравствених прописа.

- Ми смо и сада свјесни велике злоупотребе поменутих мјера зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом и видимо да ови властодршци немају намјеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе - наводи се у саопштењу.

Из Епископског савјета наводе да су свјесни да начином "крени-стани-крени" стављају на искушење полет и бодрост духа свих учесника јединствених у свијету литија и молебана, те моле вјернике за стрпљење и одлучност.