latinica  ћирилица
04/07/2020 |  20:14 | Аутор: СРНА

Јовић: Коначну одлуку о размјени информација доноси Европол

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић изјавио је да ће Европол донијети коначну одлуку о томе какву размјену информација жели са БиХ и са ким ће их размијењивати, те да је најбоље ту тему не политизовати.

Јовић не схвата зашто некоме смета успостављање заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом у којој би се налазили представници свих полицијских агенција у БиХ, осим ако и даље није намјера искључити МУП Републике Српске из свих процеса и истовремено га оптуживати да опструише те исте процесе.

- Европол ће донијети коначну одлуку о томе какву размјену информација желе са БиХ и да ли ће информације размјењивати са свим полицијским агенцијама у БиХ или само са оним у Федерацији БиХ, како то неки прижељкују - рекао је Јовић за АТВ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да Дирекција за координацију полицијских тијела у БиХ није задужена за области из надлежности Еуропола, јер не може да отвара податке, нити да отвара истраге.

Ликач је поновио да Дирекција на овај начин свјесно опструише имплементацију ратификованог међународног споразума, а да Јовић сада покушава да то ријеши.

- Апсолутно за то има овлаштења. Нема потребе да се потписују било какви други споразуми - рекао је Лукач.