latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:13 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Од сутра на снази нове рестриктивне мјере

Од сутра ће у Кантону Сарајево због вируса корона на снази бити нове рестиркивне мјере које подразумијевају скраћено радно вријеме угоститељских објеката, мањи број људи у затвореном простору, дистанцу, обавезно ношење заштитних маски и ограничен број људи на јавним скуповима.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Старијем становништву и особама са хроничним обољењима препоручује се да максимално ограниче кретања и употребу јавног градског превоза.

Све особе са акутним респираторним симптомима или повишеном тјелесном температуром, потребно је да остану кући, контактирају надлежне домове здравља Кантона Сарајево да би добиле савјет и инструкције за даље поступање.

Наредбу је донио Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево, којом се пословним субјектима, јавним установама и предузећима и органима управе налаже да донесу и усвоје кризне планове приправности који садрже сет свих хигијенско-епидемиолошких и превентивних мјера.

Налаже се ограничавање радног времена угоститељским објектима до поноћи, уз стриктно поштивање епидемиолошких мјера као што су дезинфекција простора, максималан боравак до четири особе за једним столом, размак између столова не мањи од два метра, редовно провјетравање и држање отворених врата и прозора током радног времена.

За угоститељске објекте препоручује се да услуживање гостију буде у баштама и на отвореном, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

У затвореном простору број људи ограничен је на максимално 50, а напољу на максимално 100, уз држање физичке дистанце и обезбјеђивање дезинфекционих средстава и заштитне опреме.

Јавни скупови у Кантону Сарајево на којима се окупља више од 100 учесника, у складу са прописом о јавном окупљању, морају бити најављени, а детаљне инструкције за њихово одржавање биће дате у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Током боравка у затвореним просторима, укључујући јавне просторе, као и у јавном градском превозу обавезна је употреба заштитних маски без изузетка, осим током боравка у угоститељским објектима.

Препоручује се да се путовања у дијелове БиХ, као и у сусједне земље, које су посебно угрожене заразом одгоде и сведу на најмању могућу мјеру, у актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Приватним и јавним геронтолошким центрима, као и социјалним установама које збрињавају особе са посебним потребама налаже се да потпуно обуставе посјету штићеницима.

Обдаништима и продуженим боравцима за школску дјецу, како јавним тако и приватним, наложено је да одгајатељи и дјеца који имају симптоме респираторних болести или повишену тјелесну температуру не долазе у колективе.

Исто се односи на родитеље дјеце која похађају обданишта и продужене боравке, да уколико имају симптоме респираторних болести или повишену тјелесну температуру, не долазе у колективе и не доводе дјецу у обданишта и продужене боравке.

Ова наредба ће се примјењивати са роком важења од 14 дана рачунајући од дана почетка њене примјене, наведено је у саопштењу.