latinica  ћирилица
05/07/2020 |  17:57 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Одликовање багеристи који је одбио да сруши манастирски конак

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је Мирослава Копривицу из Никшића који је одбио да багером руши манастирски конак код Улциња.
Рушење конака манастира Светог Василија Острошког код Улциња (фото: mitropolija.com) -
Рушење конака манастира Светог Василија Острошког код Улциња (фото: mitropolija.com)

Копривица је одликован Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског "за исповједничко свједочење вјерности Христу Богу и ћивоту Светог Василија Острошког чији је дом одбио да руши на Бриској гори код Улциња".

Истим одликовањем митрополит је наградио Слободанку и Рада Булајића из Никшића, родитеље једанаесторо дјеце.

Копривица је у јуну одбио да грађевинском машином сруши конак сестринства који су мјештани прије два-три мјесеца почели да граде у оквиру манастира Светог Василија Острошког у залеђу Улциња, у мјесту Зогање.

Одликовања су додијељена након богослужења у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Митрополит је у обраћању рекао да је у светиње све уложено из љубави према Боги и Божијем народу и то њему припада, а не некаквима који продају вјеру за вечеру.

- Управо се то догађа код савремене црногорске власти - продају вјеру за вечеру - рекао је митропилит који је служио са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем.

Он сматра да би актуелна власт у Црној Гори "све продала, и мајку рођену, само да би стекли, зарадили пролазно земаљско богатство".

Митрополит је указао да они који су се обезбожили у Црној Гори кажу да су светиње припадају њима, односно ономе што називају државом, а у ствари, државу поистовјећују са собом.

- Они су своје самољубље прогласили за Бога и божанство, они су своју власт прогласили за Црну Гору и сматрају да тој обезбоженој, распамећеној Црној Гори припадају светиње - нагласио је владика.