latinica  ћирилица
05/07/2020 |  18:22 | Аутор: СРНА

САД: Расте број новозаражених у 39 држава

Број новозаражених вирусом корона расте у 39 америчких држава што је бацило у сјенку на прославе Дана независности, а званичници су забринути да ће празнична окупљања додатно погоршати ситуацију.

Након што је више градова у земљи отказало годишњи ватромет и велика окупљања, многи Американци правили су ватромет из својих дворишта и са улица.

Само у прва четири дана јула, 15 држава регистровало је повећање нових случајева инфекције вируса корона. До сада је заражено скоро три милиона Американаца, док је умрло око 130.000.

Број случајева на Флориди је у посљедња три дана премашио 10.000 на дневном нивоу. У посљедња 24 сата регистровано је 10.059 случајева инфекције. Број обољелих расте и у Аризони, Калифорнији и Тексасу, а слична ситуација очекује се у државама средњег запада, као што су Ајова, Охајо и Мичиген.

Упркос великом броју случајева инфекције, на Флориди је велики број људи изашао на плаже.

У Фениксу у Аризони људи су се окупили без маски и не поштујући мјере социјалног дистанцирања да би чули говорника на скупу против рестрикција с циљем сузбијања заразе.

Неки су носили транспаренте на којима је писало "Капитал има смисла, социјализам нема. Напријед Трамп 2020".

"Прерано смо се отворили у Аризони", рекла је градоначелник Феникса Кејт Гаљего за Еј-Би-Си.

Она је додала да је у граду дошло до проблема у вези са тестирањем и да су људи чекали и по осам сати у реду да виде да ли су заражени.

Број заражених вирусом корона у болницама у Тексасу достигао је 7.890, док је прије само двије седмице тај број износио 3.247.

Градоначелник Остина у Тексасу, демократа, упозорио је у интервјуу за Си-Ен-Ен да ће за двије седмице болнице бити пребукиране, а за 10 дана више неће бити мјеста на одјељењима интензивне његе.