latinica  ћирилица
05/07/2020 |  19:55 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Фоча и њене љепоте привлаче туристе из цијелог цијета (ВИДЕО)

Посљедњих година, и Фоча је све атрактивнија туристима из цијелог свијета. Планински и сеоски туризам, рафтинг, камповање, настава у природи - само су дио богате туристичке понуде.
НП "Сутјеска" - Фото: Wikipedia
НП "Сутјеска"Фото: Wikipedia

"Суза Европе", Тара са својим кањоном, другим по величини у свијету и Дрина од свог изворишта према Фочи заљубљеницима у рафтинг пружају невјероватан доживљај. Заслужено, ова "заводљива авантура" и овај дио Српске један су од најпрепознатљивијих туристичких брендова.

- Посљедњих година развијамо и кањоних сафари вожње по беспућу - каже Мирко Давидовић, менаџер Спортско-рекреативног центра "Тара-Рафт" из Фоче.

У врху интересовања туриста је Национални парк "Сутјeска" са Маглићем, највишом планином у БиХ и Зеленгором, и њених осам "горских очију" глечерских језера. Планински водичи, подсјећају да на сваком километру туристи исказују дивљење.

- Посебно издвајам шетње од планинских превоја и планину Маглић, као и посјету Трновачком језеру, као најатрактивнијој локацији - истиче Владан Смрекић, сертификовани планински водич.

"Сутјеска" је и једна од дестинација које су у понуди грађанима Српске гдје могу одмарати користећи туристичке ваучере. Зависно од новчаника за домаће и стране туристе на располагању су "кућице" у рафтинг камповима, хотелски и смјештај у кућној радиности.

- Могу бити смјештени у вилама и хотелу, као и кампу и катунима на Пријевору - наводи Невена Нововић, испред Националног парка "Сутјеска".

Љепосава Ђајић, директорка Туристичке заједнице Фоча као један од начина смјештаја за све посјетиоце наводи и смјештај изнајмљивањем стана на дан и апартмане у кућама за одмор.

У фочанском крају бројне су културно-историјске знаменитости - Долина хероја на Тјентишту, стећци, Музеј "Стара Херцеговина", православни храмови и џамије. За љубитеље нетакнуте природе вриједи осјетити и љепоту планинских села, народно стваралаштво и јахање коња.

- За гурмане и љубитеље гастрономије нудимо телетину испод сача и јагњетину у млијеку - истиче Милан Васовић, власник ресторана.

Уз све атрактивности, треба се увјерити и у посебност ријечног острвцета Бриони на Ћехотини и обавезно потражити савјет туристичких водича, јер овај крај нуди за сваког нешто.