latinica  ћирилица
05/07/2020 |  20:58 | Аутор: СРНА

Вирус корона преноси се ваздухом?

Стотине научника сматра да постоје докази да мање честице вируса корона у ваздуху могу да заразе људе и позивају Свјетску здравствену организацију да ревидира препоруке, пише "Њујорк тајмс".

Свјетска здравствена организација саопштила је да се вирус корона преноси са човјека на човјека капљичним путем, кроз слузницу носа или уста усљед кашља, кихања или говора.

У отвореном писму агенцији, који научници планирају да објаве у научном часопису наредне седмице, 239 експерата у 32 земље тврде да постоје докази да мање честице у ваздуху могу да заразе људе.

Научници тврде било да се ради о већим честицама које лете кроз ваздух након кијања или мањим честицама насталим говором или кашљем, које могу да лете дужином собе и вирус корона долази путем ваздуха, те може да зарази људе путем инхалације, пише лист.

Ипак, Свјетска здравствена организација тврди да докази да вирус борави у ваздуху нису убједљиви.

- Ми смо посљедњих неколико мјесеци више пута рекли да сматрамо да је могућа трансмисија преко ваздуха, али да за то нема довољно јасних и чврстих доказа - рекла је доктор Бенедета Алегранци из Свјетске здравствене организације.