latinica  ћирилица
05/07/2020 |  21:49 ⇒ 06/07/2020 | 07:56 | Аутор: АТВ

Шеранић: Када добијете жути картон, морате пазити да не добијете црвени и будете искључени

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, Ален Шеранић, навео је како је након релаксирање мјера, ипак дошло до опуштања.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Дошло је и до размишљања која иду у правцу "неће то да се деси мени, не може мени да се деси", а када се ради о респираторним вирусима, који се преносе на овакав начин, врло су експлозивни и врло брзо се шире - навео је Шеранић.

- У посљедњих двадесетак дана имали смо жаришта у Модричи, па је било жариште Србац и Костајница, па смо имали Љубиње, Билећу... Сад је то Бијељина и Вишеград - каже Шеранић и додаје да "фудбалским жаргоном речено - када добијете жути картон, морате да се пазите да не добијете црвени и будете искључени".

Он је нагалсио, да смо сада сви у фази са жутим картоном

- То значи да треба и даље да се бавимо са превентивним мјерама, о којима смо говорили много пута. Немајући лијека, немајући вакцине, маска нам је једини начин, уз прање и дезинфекцију руку и физичку дистанцу, једини начин да се боримо против овог вируса - закључује Шеранић.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић сматра да је лакше придржавати се превентивних мјера него поново уводити забране.

Локалне заједнице, појаснио је, имају право да у случају погоршања епидемиолошке ситуације појачају мјере, јер је тешко говорити да се то учини на републичком ниову.

- Наш народ брзо заборавља и грађани су почели слободније да се понашају као да је вирус прошао, упркос апелима да се придржавају мјера - истакао је Зељковић.

Он је навео да је већина особа асимптоматска што би требало да појача опрез сваког појединца.

Начелник Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске Антонија Верхаз рекла је да је вакцина једини спас, али да нико не зна када ће бити.

- Немамо специфичног лијека, терапију која би уништила тај вирус - додала је Верхазова, те нагласила да су се људи излијечили од вируса и да није било враћања пацијената који су пребољели корону.

Она је појаснила да су у лијечењу користили већ познате лијекове, за које сваки пацијент мора да потпише изјаву о информисаности да је обавијештен, али исто тако може да каже да не жели да прима терапију.

Верхазова је појаснила да, уколико неко има благе симптоме, не мора да значи да ће тако бити и код другог, те је указала на потребу придржавања мјера.

- Нема опуштања, нема релаксације док је број новозаражених овако висок - рекла је она и савјетовала да се скупови, ако их неко планира, одгоде.

Директор Болница "Свети Врачеви" Бијељина Милица Ловрић рекла је да је у овог граду епидемиолошка ситуација под контролом, иако је 12 здравствених радника заражено.

- У бијељинску болницу није ушао ковид-19 - поновила је Ловрићева.

Она је истакла да су сви заражени здравствени радници асимптоматски, а сви њихови контакти и пацијенти са којима су били у контакту су негативни.

Ловрићева је указала да се на овом подручју дешавају честе дневне миграције и због близине Србије због чега је потребна самодициплина.

- Вирус је у нашем окружењу и морамо да тим научимо да живимо с њим и будемо тога свјесни - рекла је Ловрићева.

Истакнуто је вечерас да се располаже са довољним бројем тестова на вирус корона, те да Институт за јавно здравство и Министарство здравља и социјалне заштите врше континурану набавку тестова на ковид-19.