latinica  ћирилица
06/07/2020 |  08:23 ⇒ 08:23 | Аутор: Мондо

Француска Алжиру вратила лобање бораца (ВИДЕО)

Повратак лобања долази у тренутку када се у свијету све више преиспитује насљеђе колонијализма.

Лобање алжирских бораца којима су француске колонијалне снаге одрубиле главе, враћене су у Алжир!

Ове лобање су деценијама биле изложене у музеју у Француској. На аеродрому у Алжиру приређен је свечани дочек војном авиону с посмртним остацима бораца против колонијализма чије допремање је резултат вишегодишњих напора алжирских историчара.

Повратак лобања долази у тренутку када се у свијету све више преиспитује насљеђе колонијализма.

- Одважни борци отпора који су се борили против колонизације империјалне Француске деценијама су приказивани на неморалан начин, попут вулгарних античких објеката, без поштовања за њихово достојанство. То је монструозно лице колонијализма - рекао је начелник алжирске војске Саид Ченгиха.

Погубљени Алжирци борили су се против француске колонијалне војске која је окупирала Алжир 1830. и учествовали у побуни 1849. године. Они су послије тога погубљени, а лобање су им однесене у Француску као трофеј.

Алжирски историчар Али Фарид Белкади је 2011. године открио да се лобање налазе у Музеју човјека у Паризу и обавијестио алжирске власти.

Годинама је лобирао за њихов повратак и тадашњи предсједник Абделазиз Бутефлика коначно је поднио захтјев за репатријацију коју је Емануел Макрон одобрио 2018. године.

Враћање је било одлагано све до данас због бирократских процедура.