latinica  ћирилица
06/07/2020 |  09:23 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Свјетски медији: Хрватска значајно креће удесно

Владајући конзервативци у Хрватској убједљиво су побиједили на парламентарним изборима, а најновија чланица ЕУ се значајно креће удесно, објавила је АП.
Загреб (Фото: nacional.hr) -
Загреб (Фото: nacional.hr)

Агенција подсјећа да су избори одржани јуче усљед пораста броја случајева заражености вирусом корона у Хрватској, те да је након 90 одсто пребројаних гласова ХДЗ освојио 66 од укупно 151 посланичког мјеста у парламенту.

У извјештају се истиче и то да ће ХДЗ вјероватно формирати нову коалициону владу са мањим групама политичке деснице.

Вршилац дужности премијера Хрватске и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић похвалио је "сјајне резултате и велику побједу на изборима".

Агенција наводи и то да је странка Домовински покрет, која је недавно основана, брзо стекла популарност упркос незадовољству јавности због појединих тврдокорних и националистичких ставова.

У извјештају о десетим парламентарним изборима од оснивања Републике Хрватске, АП наглашава да је одзив гласача био 46 одсто, те да званичници и присталице владајуће странке током прославе нису носили заштитне маске, нити су поштовали правила социјалног дистанцирања.

Према званичним подацима, у Хрватској је до сада забиљежено 113 смртних случајева повезаних са вирусом корона, а заражено је око 3.100 људи.

Бриселски лист Политико пише да је Домовински покрет популарног пјевача Мирослава Шкора, који подржавају тешки националисти, најавио да ће обуставити пројекте за које сматра да су антихрватски и рекао да ће одбити да странка српске мањине уђе у владајућу коалицију.

Политичка аналитичарка Данијела Ширинић оцијенила да резултати недјељног гласања показују да се хрватска политичка сцена "значајно креће ка десници".

Портал Јаху њуз пише да ће ХДЗ, који ће највјероватније освојити нови мандат, морати да се носи са економским посљедицама пандемије вируса корона, као и да је велико питање да ли ће ући у коалицију са националистичким Домовинским покретом.

ЕУ обсервер пренио је да је Пленковић освојио још један мандат упркос порасту броја новозаражених вирусом корона.

Словеначки лист Дело пише о убједљивој побједи ХДЗ-а, али и лошим резултатима Рестарт коалиције и успјеху лијево-зелене платформе "Можемо!", као највећем изненађењу на овим изборима.

Повезане вијести:

Сигурна побједа Пленковића и ХДЗ-а

СДСС-у сва три мандата; Пуповац: Имаћемо тежак Сабор

Бандић добио само 1.789 гласова