latinica  ћирилица
06/07/2020 |  11:57 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Критике Фон дер Лајеновој због јавне подршке ХДЗ-у

Европска комисија изразила је жаљење након што је предсједник извршног тијела ЕУ Урсула фон дер Лајен подржала владајућу хрватску странку ХДЗ на парламентарним изборима у Хрватској.

Фон дер Лајенова се, заједно са другим политичарима десног центра, појавила у промотивном видео-снимку који је ХДЗ објавио пред јучерашње изборе, чиме је прекршила препоруке о политичкој неутралности званичника Комисије.

Она је члан њемачке Хришћанско-демократске уније /ЦДУ/, која је као и ХДЗ члан Европске народне партије /ЕПП/.

Према кодексу понашања чланова Европске комисије, они морају да се суздрже од јавних изјава или интервенција у корист било које политичке странке или организације социјалних партнера чији су чланови, осим у случају када се кандидују на изборима или када учествују у гласању, подсјећа АП.

Коментаришући лавину критика на друштвеним мрежама, главни портпарол Комисије Ерик Мамер рекао је да је Фон дер Лајенова упутила "личну" подршку ХДЗ-у, али да то, нажалост, није наглашено у коначној верзији снимка.

Фон дер Лајенова је на снимку представљена као предсједник Европске комисије и снимљена је како стоји испред заставе ЕУ.