latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:23 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Представљен пројекат "Студија туристичке сигнализације дистрикта Брчко"

На Економском факултету, Универзитета у Источном Сарајеву у Брчком, представљен је пројекат "Студија туристичке сигнализације дистрикта Брчко". Циљ студије је мапирање и промоција туристичких и културно-историјских објеката.

Пројекат "Студија туристичке сигнализације дистрикта Брчко" реализовали су Економски факултет и ГИЗ тј. Њемачко друштво за међународну сарадњу.

Основни циљ пројекта је промоција Брчко дистрикта као туристичког потенцијала у БиХ и шире, рекао је декан Економског факултета Лазар Радобановић.

Потенцијална листа има 140 историјских, културних, националних или туристичких локалитета који представљају потенцијал Брчког. Прва фаза студије подразумијева мапирање 33 објекта.

- Прво ће бити мапиране туристичке атракције и све оно што представља туристичке потнецијале у Брчком, користећи ГПС уређеје и одговарајуће савремене апликације, а након тога слиједи израда туристичке сигнализације, као основе за будуће физичко ознчавање објеката - нагласио је Стеван Стевић, професор на овом факултету.

Александар Ђурић, шеф Службе за туризам дистрикта Брчко, истиче да је туристичка сигнализација важан дио материјалне инфраструктуре која је недостајала Дистрикту. Према оцјени градоначелника Брчког, пројекат ће допринијети афирмацији туристичке понуде и дјелатности у Дистрикту, а циљ је и формирање пододјељења за туризам и трговину.

- Надам се да ће то бити још један подстицај за организационо уређење области туризма на простору дистрикта Брчко. А то подразумијева и формирање посебног пододјељења за туризам и трговину, како смо ми то дефнисали у неким претходним разговорима. Надам се да је ово само увод у ту врсту приче - рекао је градоначелник Синиша Милић.

Намјера је и да за Дистрикт буде израђен катастар туристичких потенцијала, који би био свеобухватан електронски систем за евиденцију, праћење, класификацију те категоризацију објеката, како оних постојећих, тако и оних који ће бити будућа атракција.