latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:02 | Аутор: БЕТА

Амфилохије: Бојим се да је Ђукановић опсједнут ђаволом

Митрополит Црногорско приморски Амфилохије оптужио је предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да “за власт и паре које он зна како је зарадио, жртвује Црну Гору и њено биће“ и да се боји да је опсједнут ђаволом.
Амфилохије - Фото: AFP
АмфилохијеФото: AFP

- То никада било није... Све је подређено интересима групе људи који су се задесили на власти, с њима је поистовијећена Црна Гора, њено биће, њена историја, њена прошлост и њена будућност - рекао је он у интервјуу за Вијести.

Казао је и да му је жао Ђукановића, подсетивши да су заједно дошли на власт, један у духовну, а други у свјетовну столицу.

- Али, то није више онај човјек којег знам. Жао ми је способности које му је Бог дао, јер их он употребљава на своју и несрећу Црне Горе. Није за поштовање то што чини. Искрено речено, за бојати се да је опсједнут ђаволом - рекао је он.

Амфилохије је нагласио да је састанак с Ђукановићем и премијером Душком Марковићем око одлагања примјене Закона о слободи вјероиспијовести био интерни разговор и да се чудио што је Марковић, иако је то његово право, говорио јавно о томе.

- Током тог разговора они су говорили о неком мораторијуму, нудећи да се не примјењује Закон. Откуд им право на то ако га је Скупштина усвојила и већ се примјењује. Почетак примјене видели смо код Улциња рушењем манастирских конака и у Пљевљима отимањем црквене воденице. Мимо тога, већ пописују имовину, а они нас упућују на Управни суд и Стразбур. А Управни суд је у њиховим рукама, да је истински Управни суд сами би покренули то питање. Ми смо тражили, тражимо и тражићемо да ако неко сматра да је нешто његово, то докаже у поступку пред редовним судом - рекао је он.

Додао је и да је Ђукановићу током тог разговора казао оно што му поручује годинама – да се крсти:

- Али, да не буде: крсти вука, вук у гору. Јер није добро да се крсти само споља, него да заиста, у души, дође до духовне промјене, а не да за власт и паре жртвује Црну Гору и њено биће - рекао је он.

Амфилохије истакао да је у Црној Гори на снази “нови фашизам“.

- То што група људи из врха власти ради цркви, светињама и вјерном народу, заиста је нови фашизам, нема никакве сумње. То се сада ради једино у Црној Гори. Нигдје друго у Европи нема повратка фашистичким методама. Овдје им се упорно враћају, показали су то и односом према Косову. Наставили су да раде оно што су Мусолини и Хитлер тамо урадили -одричући се краља Николе и оних који су свој живот жртвовали за ослобођење Косова од турске окупације - рекао је он.