latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:32 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Додик: По питању НАТО-а дио БиХ се понаша поданички (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се један дио БиХ понаша поданички, што се показало у изјавама које су услиједиле након што је амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов поручио да "БиХ као суверена држава има право да се /не/ приближи некоме, те да у бх друштву не постоји консензус о интеграцији у НАТО“.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ако неко утиче у БиХ - утичу земље са Запада, ЕУ, САД и друге. То говори о БиХ, а не о Русији или САД. Један дио БиХ се понаша поданички и није способан да артикулише на прави начин дијалог у оквиру БиХ и одређене интересе -  рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик сматра да је став Русије коректан, јер је питање НАТО-а ствар БиХ.

- Ми смо исто тако рекли да о томе одлучује и Република Српска. Постоји одређена програмска сарадња са НАТО-ом и то није спорно, али одлука о томе да се иде на пут ка чланству не постоји нити постоји одлука о чланству БиХ у НАТО-у. То су потврдили сви они који су у јавном дијалогу били присутни претходних дана, међу којима је члан Предсједништва Жељко Комшић - навео је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је донијела своју одлуку.

- Ми нисмо за пут у НАТО и чланство у НАТО-у. То је консензус свих политичких партија у Републици Српској, биле оне власт или опозиција - истакао је Додик.

Коментаришући резултате избора у Хрватској, Додик је изразио је увјерење да ће Хрватска успјети да направи стабилну владу предвођену Андрејем Планковићем.

- Вјерујем да ће се у Хрватској престати са ширењем процеса који су везани за подржавање усташког режима и да ћемо у том погледу имати све мање проблема - поручио је Додик.