latinica  ћирилица
06/07/2020 |  17:47 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Фоча: У болници 22 пацијента, инспекција појачава контролу примјене мјера

На подручју општине Фоча четири особе позитивне су на вирус корона, доброг су здравственог стања, па су у кућној изолацији, као и њихови контакти, док се на лијечењу у Универзитетској болници налазе 22 пацијената из сусједних општина.
Универзитетска болница Фоча - Фото: Facebook
Универзитетска болница ФочаФото: Facebook

Због погоршања епидемиолошке слике на подручје регије, Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је да се становници придржавају раније прописаних мјера, ношења маски, одржавања физичке дистанце, личне хигијене и провјетравања просторија.

У посљедње вријеме у регији Горње Подриње и цијелој Херцеговини биљежи се раст броја заражених вирусом корона, што је посљедица опуштања грађана, недисциплине и непридржавања мјера, истакнуто је на сједници Штаба.

Из Регионалног завода за заштиту здравља упозоравају да се епидемиолошка ситуација из дана у дан погоршава.

Директор Регионалног завода Слађана Арсеновић појаснила је да је најтежа ситуација тренутно у Вишеграду, гдје је 15 особа заражено, а вирус је ушао у Дом здравља и у Дом за лица са инвалидитетом.

- Посјетили смо те двије установе у Вишеграду, дали препоруке, дефинисали контакте. Тестирање је у току и трајаће, настављамо да пратимо ситуацију. Ситуација у Фочи је боља него у Вишеграду, настојимо да подигнемо превентивне мјере на виши ниво, како бисмо је одржали - рекла је Арсеновићева.

Директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић каже да је ситуација у Фочи много боља него у Вишеграду, али је ипак незнатно погоршана.

- Вирус није ушао у здравствене и друге установе и нема заражених здравствених радника. Проблем су масовна окупљања грађана, путовања, непридржавање мјера, а посљедњих дана и сакривање контаката са зараженим особама - појашњава Ристановић.

Он наводи да је под здравственим надзором у кућним условима 28 особа, од којих су четири позитивне на вирус, а сви су доброг здравственог стања.

- Тестирање контаката је у току, ситуација се компликује, а највећи проблем је непридржавање мјера. Све особе које имају температуру или респираторне тегобе треба да се јаве породичном љекару, да не иду на посао, а они који су били у контакту са зараженом особом да то не крију, већ да се јаве љекару и добиће сва упутства - рекао је Ристановић.

У Универзитетској болници у Фочи, на Инфективном одјељењу, тренутно су на лијечењу 22 пацијента из сусједних општина од којих је 14 позитивно на вирус корона, а осморо је на посматрању.

- Већина пацијената је средње тешке клиничке слике, док су три пацијента са тешком сликом, са кисеоничком потпором. Пацијенти су из Љубиња, Берковића, Вишеграда, Новог Горажда и Рогатице, а данас нам стиже још шест пацијената са симптомима. Тренутно имамо задовољавајући број кревета за овај број пацијената, а видјећемо како ће се ситуација даље одвијати - рекла је помоћник директора Универзитетске болнице у Фочи Марија Петровић.

Због ове ситуације, Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је поново да се грађани придржавају раније предложених мјера, како не би било увођења рестриктивнијих.

Наредних дана инспекција ће заједно са полицијом појачати контролу.

Начелник Фоче Радисав Машић подсјетио је још једном на обавезу ношења заштитних маски у затвореном, држање физичке дистанце, одржавање хигијене и избјегавање окупљања.

- Контролисаћемо поштивање мјера, прије свега у угоститељским објектима, трговинама, који морају да обавежу све госте и купце на ношење маске. Сви који раде морају се придржавати мјера, а контролисаће се и поштивање радног времена - рекао је Машић.

Посебан апел упућен је власницима рафтинг кампова на Тари и Дрини, чије ће радно вријеме убудуће бити усклађено са прописаним радним временом угоститељских објеката на подручју града, како би се смањила окупљања и организовање масовних забава.

- Атмосфера је опуштенија, имамо примјере да забаве трају у камповима знатно дуже, па зато радно вријеме угоститељских објеката и у камповима скраћујемо до 23.00 часа. Упозоравамо власнике кампова да поштују то радно вријеме, јер свако непоштовање повлачи за собом и санкције у складу са законом - рекао је Машић.

Општински штаб је упозорио да неће толерисати неодговорност појединаца код којих је потврђен вирус, као ни лица која су у кућној изолацији, већ ће свако непридржавање мјера бити санкционисано.

Вирус је још у заједници, нема опуштања, ни масовног окупљања, поручили су из Штаба, који ће у наредном периоду засједати сваког другог дана с циљем праћења ситуације.