latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:24 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Због Мектића заустављена процедура усвајања закона о избору судија (ВИДЕО)

Захваљујући посланику СДС-а Драгану Мектићу заустављена је процедура усвајања закона којим се мандат страних судија у Уставном суду БиХ, предаје у руке грађана БиХ - изјавила је за нашу ТВ Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД-а у ПД ПС БиХ након што је Уставноправна комисија тог Дома, дала негативно мишљење за тај закон.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Мектић је рекао да је против Приједлога закона о престанку мандата страних судија јер би једног судију бирао српски члан Предсједништва БиХ, а не Народна скупштина Републике Српске.

Покушај српских странака окупљених око СНСД-а те ХДЗ-а да кроз парламентарну процедуру озаконе замјену страних са домаћим судијама у Уставном суду БиХ, поново је доживио неуспјех у Уставноправној комисији Представничког дома. Приједлога закона по други пут добија негативно мишљење за које је опет гласао Драган Мектић.

- Захваљујући Драгану Мектићу у суштини је заустављен "пут и живот" закона који се тицао одласка страних судија из Уставног суда. Нас је НСРС обавезала да урадимо све што можемо да усвојимо тај закон, а имате дјеловање једног од посланика чији је глас пресудио да закон заустави свој живот у овом тренутку - рекла је Сњежана Новаковић-Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Драган Мектић објашњава да је СДС за одлазак тројице страних судија али да се противи да домаћег судију бира српски члан Предсједништва којег би потом потврђивао Дом народа ПС, умјесто НС Републике Српске. Тврди да је тиме прекршен ранији договор политичких странака у Бањалуци.

- Не знам зашто је изигран тај договор и умјесто предлагача НСРС што ми је сасвим логично, је промјењен тај договор и измјењено да тог судију Уставног суда сада предлаже члан Предсједништва из реда српског народа - рекао је Драган Мектић, члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ.

Занимљиво да се Мектић залаже да Народна скупштина Републике Српске бира и трећег судију из Српске у Уставни суд БиХ, а истовремено крши ставове Скупштине који обавезују представнике Српске у бх институцијама да учине све да стране судије оду из БиХ.

- То су ситни мали изговори, који немају аргументацију чак и да имате приговор имали сте право на амандманско дјеловање, међутим када гласате против ви зауставите пут закона и не дозволите никакву другу могућност - додала је Сњежана Бурсаћ-Новаковић.

Друго негативно мишљење значи да Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права дефинитивно "пада" без обзира да ли ће сутра на сједници Представничког дома бити прихваћено или одбијено мишљење Уставно-правне комисије.