latinica  ћирилица
06/07/2020 |  20:02 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Подржаћемо буџет који је предложило Предсједништво

Шеф клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да ће посланици те странке подржати буџет у онаквом приједлогу који је доставило Предсједништво БиХ, те да ће се залагати да буџет буде разматран по хитној процедури како је Предсједништво и тражило, осим ако не добију неку аргументацију због које би промијенили став.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Мислим да отезање не би било добро за друге процесе у БиХ. Сутра имамо право да као посланици изнесемо аргументацију, али остајемо при ставу да подржимо оно што је Предсједништво БиХ предложило - рекла је Бурсаћева за Н1 телевизију.

Коментаришући изјаве да се, уколико буџет не буде усвојен, доводи у питање одржавање избора и у помјереном термину, Бурсаћева је рекла да "ко хоће нађе начин, а ко неће, нађе разлог".

- Централна изборна комисија у нелегалном саставу, како је замијењено неколико чланова на неправилан начин, тако и наставља дјеловање на погрешан и штетан начин по вјеродостојност демократских процеса. Ми из СНСД-а се не бојимо избора и заговарамо да се избори одрже у законском термину - истакла је Бурсаћева.

Она је напоменула да три члана ЦИК-а немају искуство у спровођењу изборног процеса што је био један од законских услова, те додала и да имају директне везе са страначким органима што је, како каже, кршење изборног закона.

Одговарајући на питање због чега се нису бунили када је у ЦИК-у био Бранко Петрић којег су повезивали са СНСД-ом, Бурсаћева је истакла да Петрића никада није видјела у близини страначких органа, те да му се спочитава неколико састанака с лидером те странке Милорадом Додиком.

- Додик од 2006. године врши највише функције у БиХ. Да ли је заиста немогуће да се неко састане у капацитету предсједника ЦИК-а с предсједником Владе, Републике Српске или чланом Предсједништва БиХ? - упитала је Бурсаћева.

За СДС-ову одлуку да не подржи Младена Грујичића као заједничког кандидата за начелника Сребренице, Бурсаћева је истакла да је у петак, 3. јула, на састанку договорено да странкама у Сребреници дају рок од седам дана да се усагласе у вези са кандидатом и да су имали подршку потпредсједника СДС-а.

- Ово је занимљиво понашање предсједника СДС-а који има манир да занемарује интересе Републике Српске зарад ситног шићара који негдје има - сматра Бурсаћева.

Она је истакла да ће подржати измјене изборног закона у вези са градом Мостаром "имајући на уму ко је стао иза тог приједлога, те да је неопходно урадити све што је потребно да се испоштују одлуке разних судова и да грађани Мостара изађу на изборе након толико година".

Говорећи о епидемији вируса корона, Бурсаћева је оцијенила да су се здравствене установе у цијелој БиХ добро понијеле, јер нигдје није било незбринутих случајева, те да су добро пратили све заражене и њихове контакте.

- Питање је колико би коштао један живот да нисмо имали респираторе. Ми нисмо истражни органи и ја се залажем да правосудне институције раде свој посао - навела је Бурсаћева.

Она је додала да је, када је ријеч о покретној болници, уговор раскинут, новац враћен и није било штете, па самим тим нема ни истраге.

- Уговор је раскинут кад се учинило да неће бити потребе за њом. Лично мислим да треба имати покретну болницу, за не дај Боже. Та болница је набављена када је проглашено ванредно стање и када је било могуће вршити јавне набавке директним споразумом. Испоручилац тог објекта није у уговорном времену испоручио објекат, а зашто, о томе ће бити времена да се прича - истакла је Бурсаћева.

Говорећи о именовању директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Бурсаћева је рекла да из СНСД-а траже само оно што је према расподјели договорено између партнера који чине власт како је увијек и било.

- Ми смо представници политичке странке која је највећи број гласова освојила на општим изборима из Републике Српске. Овдје смо двије године у опструкцији спровођења изборних резултата. Опструише нас конкретно највише партнер СДА, то није никаква тајна. Нама је важно да сходно распореду који смо договорили на нивоу партнера и националној крижаљци која је одувијек имплементирана да припадне СНСД-у - рекла је Бурсаћева.

Она је додала да је већ годину дана како је конкурс завршен и упитала "је ли нормално и природно да то стоји у ладици".

Говорећи о платама у институцијама, Бурсаћева је додала да је њена плата 4.200 КМ те да се слаже да је много виша изнад просјека, али да су такве плате у институцијама већ 15 година.

- Ми нисмо за то да се Устав распакује како коме падне на памет, а формирањем Савјета министара стављено је у закон да се плата не може смањивати током мандата. Мени политички мандат није бити или не бити у мом животу, битно је да градимо атмосферу да је бављење политиком одговоран посао - закључила је Бурсаћева.