latinica  ћирилица
06/07/2020 |  22:22 | Аутор: sputniknews.com

Поцрвенио лед у италијанским Алпима (ФОТО/ВИДЕО)

Научници у Италији истражују тајанствени изглед ружичастог леденог леда пронађеног у Алпима, а научници кажу да су узрок томе алге које су се појавиле усљед климатских промјена.

Расправља се о томе одакле потичу алге, али Бијађо ди Мауро из италијанског Националног савјета за истраживање каже да ружичасти снијег, који је примијећен на дијеловима ледењака Пресена, вјероватно обојен истом биљком која је пронађена на Гренланду, преноси АФП.

- Алге нису опасне. То је природна појава која се јавља током прољећа и љета на средњим географским ширинама, али и на половима -  рекао је Ди Мауро, који је претходно проучавао алге на ледењаку Мортерахт у Швајцарској.

Биљка, позната као Анцyлонема норденскиоелдии, присутна је у такозваној Мрачној зони Гренланда, гдје се и лед топи.

Лед обично одбија више од 80 процената сунчевог зрачења и шаље га у атмосферу, али како се појаве алге, оне потамне лед тако да он апсорбује топлоту и брже се топи.

Ако се лед брже топи, појављује се више алги, што им даје воду и ваздух и додаје црвене нијансе бијелом леду на глечеру Пазо гавија, који је на надморској висини од 2.618 метра.

- Све што успије да потамни снијег учини да се он брже топи јер убрзава апсорпцију радијације - рекао је Ди Мауро.

 - Покушавамо да умањимо утицај других појава, поред људске, на прегријавање Земље - рекао је Ди Мауро, напомињући да присуство планинара и жичара може да утицати и на алге.

Туристи на глечеру желе због утицаја климатских промјена и кажу да су ове године алге на Алпима посљедње што нам је требало.