latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:12 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Вишковић: Позив банкама да понуде услове кредитирања привредницима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да ће на основу одлуке о гарантном програму за подршку микро, малим и средњим предузећима за сузбијање посљедица изазваних пандемијом вируса корона, данас бити упућен јавни позив пословним банкама и микрокредитним организацијама да дају своје услове кредитирања.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је појаснио да ови привредни субјекти путем гарантног програма могу рачунати на гаранцију Републике Српске за кредитна задужења која буду добијали од пословних банака или микрокредитних организација.

- Република Српска, заједно са ЕБРД, улази у гарантни фонд са 50 милиона КМ, а излазни кредити који ће бити пласирани за предузетнике за мала и средња предузећа преко пословних банака требало би да буду на нивоу око 238 милиона КМ - појаснио је премијер, нагласивши да Република Српска гарантује до 70 одсто издатих кредита.

Он је изразио очекивање да ће гарантни програм преко Гарантног фонда Републике Српске бити на располагању свим заинтересованим субјектима у наредних 15 дана.

- Та средства моћи ће да користе, прије свега, за ликвидност привреде, за набавку сировина и опреме, као и за све оно за шта процијене ти који дижу кредите и којима су средства неопходна - нагласио је Вишковић.

Рекао је да је гарантни програм једна од мјера које је Влада Српске предузела с циљем санирања посљедица по економију изазваних пандемијом вируса корона.

- Наша влада је прва у региону која је донијели мјере и рјешења с циљем санирања тих посљедица. Сва средства која смо дали у протеклих два, три мјесеца, кроз исплату доприноса и најнижих плата, уложена су с циљем санирања економске штете. И ова мјера је свакако једна од мјера која ће помоћи нашим привредницима и допринијети да безболније преживе економски опоравак након пандемије, али и да максимално, колико је то могуће сачувамо радна мјеста - истакао је премијер Српске.

Он је оцијенио да је Влада Српске, у односу на окружење, до сада имала успјеха у томе и да су у значајној мјери сачувана радна мјеста.

- Од 15. априла до данас ми имамо око 7.500 људи који су остали без посла. Од тога је око 3.500 људи било ангажовано на одређено вријеме. Али без обзира на ту чињеницу, увијек ми је жао сваког човјека који остане без посла и то стално понављам. Ми смо нашим мјерама сигурно спријечили да тај број буде знатно већи. Довољно је само да погледате податке у другом ентитету или окружењу колико је хиљада људи остало без посла у протеклом периоду - нагласио је Вишковић.

Констатовао је да су мјере Владе сигурно утицале да Република Српска има мањи број људи који су остали без посла и он је најмањи могући с обзиром на сва дешавања изавана вирусом корона.

Да није све тако црно, додао је предсједник Владе, говори и податак да је у истом том периоду, од 15. априла до данас, у Републици Српској 6.500 новозапослених тако да је разлика у 1.000 људи и она је добра с обзиром на штету коју је пандемија изазвала у цијелом свијету.

Влада Републике Српске усвојила је 2. јула одлуку о гарантном програму који је намијењен за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању штетних посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Ријеч о мјери средњорочног карактера за микро, мала и средња предузећа, која имају потребу за додатним финансијским средствима. Овај програм ће трајати до краја године, а ријеч је о специфичном финансијском инструменту подјеле ризика, о дјелимичном покрићу кредита и микрокредита које ова предузећа узимају код банака.

Дјелимична гаранција значи да се у оквиру гарантног програма омогућава овим предузећима да добију кредите уз колатерал Републике Српске који ће омогућити, или обарање каматне стопе од пословних банака или добијање оног кредита за који немају властитог колатерала.

Цијелим програмом ће управљати Гарантни фонд који ће расписати јавни позив банкама и микрокредитним организацијама да се јаве са исказаним интересом и намјерама везаним за конкретне кредите које су спремни да, уз овакав колатерал, понуде својим клијентима.

Намјера је да се подрже само она привредна друштва која су истински погођена пандемијом, која су била позитивна у свом пословању са крајем прошле године и која избијањем ванредне ситуације нису имала неизмирених обавеза по пропису Агенције за банкарство.

Износ кредита за микро предузећа не може да прелази 30.000 КМ, за мала предузећа 100.000 КМ, а за средња 250.000 КМ. Очекује се да банке понуде грејс период од три до 12 мјесеци, а рок отплате најдуже четири године.

Ова гаранција, првокласни колатерал Републике Српске добија се бесплатно од Републике, али уколико привредни субјекти не испуни неки од услова у периоду кориштења кредита биће обавезани да плате премију ретроактивно.