latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:50 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Додик: Не може Комшић нападати Србију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је крајње вријеме да Жељко Комшић престане држати лекције Србији, јер он на то нема право и тиме само проблематизује односе БиХ са Србијом, умјесто да доприноси добросусједским односима и регионалној сарадњи.
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Милорад Додик (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

- Србија је држава у пуном смислу те ријечи, која има своју демократски изабрану власт и регуларан правосудни систем и није никакав "режим", како то често у јавности покушава накарадно да пласира Комшић. У Србији постоји начело владавине права које се стриктно примјењује и поштује - истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву поводом пресуде Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду које је осудило на 10 година затвора некадашњег управника војничког притвора за Србе "Илиџа" у Храсници Хусеина Мујановића у којој је изнио низ оптужби на рачун Србије, Додик је рекао да Комшић не може да напада једну демократску и цивилизовану земљу као што је Србија.

- Мијешање у правосуђе једне суверене земље као што је Србија, може само негативно и дестабилизујуће да утиче на доборосусједске односе и међусобну сарадњу - оцијенио је Додик.

Мујановић је осуђен на 10 година затвора због кривичног дјела ратни злочин против Срба, српских цивила, њиховог притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учестовања у наношењу повреда тјелесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.