latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:17 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Џаферовић позвао амбасадора Србије на хитан састанак

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је данас на хитан састанак амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, пише Кликс.
Александар Ђорђевић - Фото: РТРС
Александар ЂорђевићФото: РТРС

Џаферовић је позвао Ђорђевића на консултације поводом пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима. 

Као разлог је навео и исказивање протеста због "праксе судског прогона државаљана БиХ које проводе српске власти".

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић позвала је данас на хитне консултације амбасадорку БиХ у Србији Аиду Смајић.

Мујановић је осуђен на 10 година затвора због кривичног дјела ратни злочин против Срба, српских цивила, њиховог притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учестовања у наношењу повреда тјелесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић поздравио је пресуду Вишег суда у Београду којом је некадашњи управник војничког притвора "Илиџа" у Храсници осуђен на 10 година затвора, истичући да се тиме потврђује народна пословица да је правда спора, али достижна.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да пресуда Вишег суда у Београду Мујановићу, показује да правосуђе на нивоу БиХ није хтјело да процесуира овај злочин.