latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:29 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Пашалић: Вишеструка корист Експериментално-едукативног центра

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је циљ да на површинама Експериментално-едукативног центра бањалучког Пољопривредног факултета буду обучени студенти за самостално вођење производње, као и да се нове сорте и технологије покажу произвођачима.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је истакао да је то битно и са становишта организовања научно-истраживачког рада како би се оно што се кроз рад спозна примијенило на пољу.

- Добро је да су на овом пољу ангажовани и приватни сектор и институти из региона - рекао је Пашалић новинарима, присуствујући Дану поља Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци у Александровцу код Лакташа.

Он је додао да ће Министарство пољопривреде подржавати овакве активности и да је у буџету овог министарства сваке године одређено 100.000 КМ за основне потребе одржавања Центра и набавку основне механизације.

Пашалић је подсјетио да је јуче одржана презентација главног пројекта изградње система за наводњавање на површини Центра који ће помоћи у пословима истраживачког рада и производње, а финансираће га Министарство са 1,8 милиона КМ.

Почетком септембра би могла кренути у реализацију прва фаза тог пројекта, навео је он.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Златан Ковачевић рекао је да је овај Експериментално-едукативни центар потребан и студентима и произвођачима.

Према његовим ријечима, огледно земљиште од 50 хектара дато је на концесију од Владе Српске на дужи низ година и на њему се, уз огледну, обавља и комерцијална производња.